tiistai 11. joulukuuta 2012

Saaristolaisleipä

Jos joku kysyy, mikä on mun lempileipä, vastaus olisi saaristolaisleipä. En vaan voi kuvitella parempaa. Päälle voita eikä mitään muuta. Ihan täydellistä. 

 Mä en osaa tehdä leipää. Siis hyvää leipää. Kyllähän mä minkä vaan leivän pyöräytän, mutta ei siitä kukaan nauti, edes sorsat ei mun leipää kelpuuta. Se kertoo mun mielestä jo paljon. Mutta mä koitan opetella. Harjoittelu tekee mestarin, sanotaan. Kateellisena ihastelen muiden tekemiä leipiä, niitä kuohkeita ja pehmeitä ja sitten katson omia aikaansaannoksia, jotka on lähinnä kiventuntuisia. 

Mutta saaristolaisleivän mä osaan! Siis ihan oikeasti osaan. Ja se onnistuu aina. Se on hyvää ja se kelpaa kaikille. Eikä se ole kovaa kuin kivi tai kuivaa kuin korppujauhot. 


Saaristolaisleipä on hyvin täyteläistä ja vähän makeaa. Se on pehmeää, mutta kuitenkin tosi kiinteää. Se ottaa pari päivää valmistua, mutta on se hyvää seuraavanakin päivänä. Maku tiivistyy ja vahvistuu, kun leivän antaa muhia jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa. Iso plussa on se, että saaristolaisleipä ei kovin herkästi pilaannu, eli sitä voi tehdä vaikka aattoa varten hyvin etukäteen! Itse aion aattoleivät paistella ensi viikolla jo ja laittaa muhimaan, saavat muhia useamman päivän sitten. Aatto aamuna voi lämpimään pehmiämään!


Tänä jouluna meidän joulupöydän leivät on kaikki itse tehtyjä! Saaristolaisleipä on niistä yksi. :)
Mitä leipiä teidän joulupöytään kuuluu? Teetkö ne itse vai ostatko valmiina kaupasta?
If someone asks what my favourite bread is, I would say saaristolaisleipä. There is no any better than that! A little butter on it and it’s perfect.

I personally can’t make bread. I mean good bread. Sure I can make whatever, but no one could eat it. Even ducks hate my bread, which should tell you something. But I’m trying and practice makes perfect, they say.
I envy those who can make those mouthwateringly smooth and mushy breads, when mine are like rocks.


But saaristolaisleipä is my thing! I can make it and it’s so good every time.
Saaristolaisleipä is very rich and a little sweet. It’s soft, but also very firm. It takes two days to get ready, but it’s good the day after too. The flavor gets more intense when you let it stand in a cool place. The big plus in this bread is that it doesn’t get bad very easily so you can make it quite early and put it in the fridge.

This year every bread at our Christmas table is homemade and saaristolaisleipä is one of them! :)



 OHJE

2-3 leipää
 
1 litra piimää
50g hiivaa
3dl ruisjauhoja
3dl maltaita
3dl vehnähiutaleita tai vehnäleseitä
3dl siirappia 
1rkl suolaa
10dl vehnäjauhoja

Siirappivesi 

½dl siirappia
1,5dl vettä.

Yhdistä ja sekoita hyvin, jotta siirappi liukenee veteen.

Lämmitä piimä vähän kädenlämpöä lämpimämmäksi.
Liuota hiiva siihen.
Lisää aines kerrallaan jauhot joukkoon, sekoita hyvin pohjaa myöten.
Viimeisenä lisää sitten jauhot kahdessa satsissa sekaan ja sekoita.
Taikina jää löysähköksi.

Voitele leipävuoat.
Täytä taikinalla vähän reiluun puoliväliin.
TAIKINA KOHOAA TODELLA PALJON!  
Anna kohota lämpimässä, pyyhkeen alla, 2 tuntia.

Paista 175 asteessa keskitasolla 2,5-3 tuntia.
Tunnin paistamisen jälkeen voitele siirappivedellä ja laita folio päälle.
Paista taas tunti ja voitele.
Kun nostat leivät uunista, voitele ne vielä yksi kerta siirappivedellä.
Anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja siirrä sitten jääkaappiin. 

Leipä paranee päivä päivältä. 
Säilytä sitä jääkaapissa.

RECIPE FOR SAARISTOLAISLEIPÄ

1 liter of buttermilk
50g yeast
3 dl rye flour
3dl of malt
3dl wheat bran
3dl dark syrup
1tbs salt
10dl all purpose flour

SYRUP WATER 

½dl syrup
1,5dl water


Mix together

Warm up the buttermilk to a temperature little warmer than your hand.
Dissolve the yeast in it.
Add the flours and syrup and mix well.


Pour the dough in to bread tins. Do not over fill, it will rise quite a lot!
Let it rise for about 2 hours.

Bake in 175 degrees for 2,5-3hours.
After one hour douse the breads with syrup water and cover them with foil.
Bake for another hour and then douse again.
When you take the breads out of the oven, douse one more time.
Let them cool in to a room temperature and move them to the fridge.


Store in fridge.


Saaristolaisleipä on kiva lahjaidea! Kääräise se sellofaaniin, sido lahjanarulla ja laita kortti mukaan! :)
Itse kääräisin hopeista kakkupaperia vielä tylsän pahvisen vuoan ympäri.
Nämä kaksi leipää meni poikasten kerhotätseille ja he tykkäsivät näistä ihan hirmupaljon!



2 kommenttia:

  1. Saaristolaisleipä on kyllä hyvää! Itsekin tein sitä ensimmäisen kerran ja teen kyllä uudestaankin, niin helppo oli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä tuli meidän lasten suosikkileipää ihan kertaheitolla! :) Helppoa toi on, aikaa menee vaan niin paljon, että pitää aina laskea tarkkaan, koska alkaa tota väsäämään, ettei yöunet jää muutamaan tuntiin vain ;)

      Poista