lauantai 29. joulukuuta 2012

Karjalanpiirakoita

Siitä on ainakin kaksi kuukautta jo, kun ostin Puikulani (pulikan). Siis ainakin. Ja ostohetkellä tuumasin, että teenkin seuraavana viikonloppuna karjalanpiirakoita! Enpäs tehnytkään.
Puikula kyllä yritti mua muistuttaa olemassaolostaan aina silloin tällöin ilmestyessään pöydällä tai laatikossa ihan käden ulottuville. Ja sinne se jäi. Ihmettelemään. Loukkaantuneena.

Tosiasia on, että mua jännitti karjalanpiirakoiden teko tosi paljon! Siitä on ainakin 10 vuotta, kun olen moisia viimeksi tehnyt ja sekin oli koulussa opettajan opastuksella. Silloin ne onnistuikin ihan superhyvin ja oli kauniita ja nättejä ja herrrrrkullisia. Opettajan opastuksella siis.
Nyt oli vain minä, taikina ja Puikula. Taikina, jota en ollut tehnyt pitkään aikaan, Puikula, jota en osaa käyttää ja minä, joka ei tiedä karjalanpiirakoiden teosta mitään!
Huhhei!


Puikula ei totellut, eikä kädet. Enkä nyt vieläkään tiedä, miten sitä käytetään, mutta haittaako se, kun piirakoita sain kuitenkin aikaiseksi aika määrän! Ja ihan söpöjäkin ne on, omasta mielestäni. Ja ne maistui ihan taivaallisen ihanilta!

PUUROTÄYTE

2,5dl vettä
3dl puuroriisiä
2tl suolaa
Iso ja reilu lusikallinen voita
1 kananmuna

Kiehauta vesi ja lisää riisit. Sekoittele ja keitä kunnes vesi on imeytynyt.
Lisää maito ja anna porista kypsäksi miedolla lämmöllä noin tunnin.
Lisää suola ja voi ja sekoita.
Nosta jäähtymään.
Kun puuro on viilentynyt vähän kädenlämpöä lämpimämmäksi, sekoita kananmuna sekaan.

Kananmunan voi jättää pois, sen tarkoitus on vain antaa nätti pinta puurotäytteelle paistettaessa, mutta ei ole välttämätön!


RUISKUORI

30-40 piirakkaa

3dl vettä
2dl vehnäjauhoja
noin 4dl ruisjauhoja
1tl suolaa

Mittaa vesi astiaan ja lisää vehnäjauhot.
Sekoita hyvin sekaisin ja desi kerrallaan lisää ruisjauhoja.
Jokaisen desin jälkeen sekoita kunnolla.
Lisää suola jauhojen mukana.

Taikinan tulee olla käsiteltävän kiinteää.

Käytä ruisjauhoja jauhotuksessa!
Itselläni ainakin taikina tykkäsi olla tahmeaa, joten jauhoja sai menemään useamman desin pulikoidessa.


Jaa taikina kahteen osaan ja kieputa molemmista pitkähköt pötkylät.
Leikkaa pötkylät paloiksi, haluamastasi koosta riippuen 30-40 palleroksi.
Itse tein aika pieniä, 36 piirakkaa.


Pyöritä palasista palleroita, kiepauta ruisjauhoissa ja pulikalla kaulitse pyöreiksi.
Laita puurotäytettä pohjan keskelle ja levitä reunoja kohti, jätä pieni reunavara, noin 1cm.

Taittele, painele, muotoile piirakan näköiseksi.

Paista 275 asteessa noin 10 minuuttia.
Voitele sitten voisulalla ja anna jäähtyä hetki ennen nauttimista.

Jos teet isompaa satsia, etkä jaksaisi kaikkia paistella yhdellä kertaa, voit myös pakastaa valmiit, paistamattomat, karjalanpiirakat ja paistaa tarvittaessa.
Tällöin lämpötila on 250 astetta ja noin 20 minuuttia.
Voitele paistetut piirakat voisulalla.


Kyllä oli herkkua! Kaikki piirakat meni kahdessa päivässä, vaikka syöjiä ei kovin montaa ollutkaan! Maistuu muuten oikein mainiosti vielä seuraavanakin päivänä ;)
Päälle reilu sipaisu voita tai munavoita, jos moista malttaa tehdä ja odottaa syömistä!

Mukavaa viikonlopun jatkoa, minä painelen tekemään lisää karjalanpiirakoita! :)

6 kommenttia:

  1. Hyvän näköisiähän noista on tullut. Itsellä ei ole kokeilu muinoin onnistunut ihan yhtä hyvin. Olin tehnyt ison kasan piirakoita - vähän ruttusiahan ne olivat - kun meidän pojat tulivat pöydän ääreen ja nauroivat oikein ääneen piirakoilleni.... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! :) Makuhan sen loppupeleissä ratkaisee! Jos ne maistuu hyvältä, ei kai se ole niin just, miltä ne näyttää? Itselläni oli vaan niin mielikuva niistä täydellisistä karjalanpiirakoista mielessä, nämä jäi kauaksi niistä. Mutta maku oli kyllä mitä mainioin. Oi nam nam!

      Poista
  2. Ui jui, karjalanpiirakat o mun herkkuja, nämä o nii suusasulavan näkösiä, että melekeen alako suusa maistuun. Ne kaupan muotilla tehyt saa munt lähinnä itkun partaalle, mutta ostan sieltä pakastealtaasta niitä Pirkan paistettavia. Mulla yks naapuri teki aina ite, monasti oon aatellu, että määki kokkeilen, vielä en oo alakanu mutta vois kokkeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Loppujen lopuksi noi ei ole yhtään vaikeita tehdä, aikaa menee tosin paljon enemmän kuin itse syömiseen, mutta kyllä se makukin sitten palkitsee monin kerroin! ;)

      Poista
  3. No nyt oon Lallu karjalanpiirakoita testannu ja eihä ne nii vaikeita ollukkaa tehä!! Niisä ei oo ku yks huono puoli... loppuvat iha liia äkkiä :D Näitä nyt sitte aattelin iha omin kätösin tehä häijen iltapalapöytään, ku nämäki voipi pakkasee tehä hyvisä ajjoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän ne vaikeita olekaan! Työläitä ehkä ;)
      Ja samaa mieltä, saisi tehdä monta sataa piirakkaa, jotta tulisi olo, ei enää kiitos. :D
      Minkä kanssa sä syöt mieluiten piirakkasi? Mä en munavoista niin välitä, mutta reilusti voita päälle ja ah! :)

      Poista