sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Vaahtokarkkeja

Muutama vuosi sitten pääsin työni kautta suklaakoulutukseen erään suomalaisen suklaataiturin opastukseen. Siellä sitten ennen tai jälkeen koulutuksen saimme maistella hänen tekemiään herkkuja. Yksi niistä oli vaahtokarkit! Oli mustikkaa, passionia, turkinpippuria... Ihania! Siis ihan taivaallisia! Tottakai me vähän yritettiin sitä ohjetta kalastella, mutta visusti piti sen salassa. PÖH!

Tällä arvuuttelin naamakirjassa, mitäköhän mahtaisi olla!
 
Nyt tuli aika, jolloin vihdoin uskalsin lähteä itse kokeilemaan. Ohjeita aikani ihmeteltyä päädyin tosi simppeliin ohjeeseen. Näissä on liian iso riski mennä pilalle, joten paras pelata varman päälle.
Ohje osottautuikin tosi hyväksi ja toimivaksi, jos vaan ohjeita seuraa, ei voi mennä pilalle! :)

Lisää vaahtokarkkijuttuja tulossa vuoden vaihteen jälkeen, nyt sitten tämä perusohje!


OHJE 

3 rkl liivatejauhetta
1dl vettä


5dl sokeria
1½dl vaaleaa siirappia
1tl vaniljasokeria
4rkl vettä

KUORRUTUS

3rkl tomusokeria
3rkl maissijauhoja


Laita liivatejauhe ja vesi isoon kulhoon 10 minuutiksi.

Laita kattilaan sokeri, siirappi, vanilja ja vesi.
Keitä sekoittamatta, kunnes lämpötila on 117 astetta.
Tarkista, ettei mittarin anturi ole pohjassa, eikä liian lähellä sitä.

Kaada kuuma sokeriliuos varovasti liivatteen päälle ja sekoita varovasti.
Vatkaa sitte
n voimakkaasti sähkövatkaimella noin 7 minuuttia.
Halutessasi voit käyttää jotain aromia, itse laitoin vadelmauutetta mukaan vatkausvaiheessa.
Vaaht
o kolminkertaistuu, ainakin ja tarttuu muuten joka paikkaan!

Siivilöi noin puolet tomusokeri-maissijauhoseoksesta jonkun astian pohjalle.
Öljytyn lusikan tai lastan avulla kaada ja tasoittele vaahtokarkkimassa.
Siivolöi päälle vähän tomusokeri-maissijauhoseosta ja jätä huoneenlämpöön 4 tunniksi.



Öljytyllä veitsellä leikkaa paloja ja kierittele ne lopuissa jauheissa. 
Säilytä kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä. 
Säilyy noin viikon.

Itse sanoisin, että parasta tämä on seuraavana ja sitäseuraavana päivänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti