torstai 3. joulukuuta 2015

Lasi karamelli

JOULUKUUUUUU!!!! 
Jes! Vihdoin!

Tää tarkoittaa vaan yhtä juttua, namitehdasta!
Hiljaiseloa olen elellyt, jotta nyt joulukuussa sitten jaksan ja kerkeän tykittää mitä ihanempia herkkuja herkkujen perään! ;)
Joulukuu on mun lempikuukausi, voittaa synttärikuukaudenkin ihan mennen tullen.
Mulla on takataskussa vaikka mitä hyväsköitä ja niitä on tulossa blogiin aika reippaalla tykityksellä! Aika jees! Mun mielestä ainakin. 



Noniin, aloitetaanko?
Mä en ole karkkien tekijä, vaikka se kiehtookin, mutta helpot jutut handlaan ja omasta mielestäni aika hyvinkin. Niinkuin esim nämä lasi karamellit.
Nää on niin helppo tehdä, aika nopeakin keitellä, eikä näissä oikein voi epäonnistua jos seuraa ohjetta. Makuvaihtoehtoja on paljon! Niinkuin värivaihtoehtojakin! Ja nää säilyy huoneenlämmössä pussissa (tai kannellisessa rasiassa) pitkänkin aikaa.



Tarvitset sokerimittarin (tai lihamittarin)

Ohje

3,75dl sokeria
1,25dl glukoosisiirappia/vaaleaa siirappia/maissisiirappia
1,25dl vettä
Makuainetta
Väriainetta

Laita sokeri, siirappi ja vesi kattilaan.
Keittele keskilämmöllä kunnes sokeri on sulanut.
Laita mittari paikoilleen ja käännä lämpö täysille (mulla on 1-6 asteikko).
MUISTA SEKOITTAA IHAN KOKO AJAN.
Keittele seosta kunnes asteita on 149-150 eli "hard crack" lämpöön (300F).
Ota pois levyltä (ja muista sulkea levy) ja sekoita makuaine sekaan, jos haluat myös jotain lisäväriä, lisää väriä ja sekoita kunnolla. Tää alkaa kiinteytymään aika nopsaan, voit laittaa takas kuumalle levylle pariksi sekunniksi jos seosta on vaikea sekoittaa.
Kaada sitten sukkelaan leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (omani on noin 18x27cm muistaakseni) ja tasoita tasaiseksi kallistamalla vuokaa ja auttamalla lusikalla.
Anna jäähtyä noin tunti tai kaksi.

Ota jäähtynyt karamellilevy vuoasta ja riko se pieniksi paloiksi.
Herra 4v oli keittiöapulaisena ja pudotti levyn noin 30cm korkeudesta pöydälle. 
Siitä tuli aika kiva ääni ja levy hajoili hauskasti :)
Kaulimella paukuttelin paloja sopivan kokoisiksi paloiksi.

Sujauta suljettavaan pussiin (tai rasiaan) ripaus tomusokeria ja karamellipalaset.
Ravistele.
Tomusokeri estää palojen takertumisen toisiinsa.



VAROITUS! Karamelli ei ole nimeltään "lasi" ihan huvikseen! Tää käyttäytyy samalla tavalla kuin lasi, paloista tulee teräviä ja sirpaleet etenkin on aika teräviä, käsittele siis varoen.
Reunat kyllä pehmenee suussa nopeasti, mutta varovaisuutta herkutteluun :)

Peeäs. Makua saat makupastoilla (esim confetti) tai ihan perus ruokakaupasta saatavilla makuaromeilla/esansseilla. Makupastaa laitoin noin 1rkl, makuaromia maun mukaan, noin 1tl.


6 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä :)
    Mitä olet käyttänyt maku- ja väriaineina?
    Voiko käyttää esim. vadelma- tai mansikkamehua, tulisi väri ja maku samalla? Paljonko niitä voi laittaa, näyttävät nuo määrät olevan aika tarkkoja? En haluaisi käyttää keinotekoisia maku- ja väriaineita.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on postauskeen päivitetty mitä itse käytin. Sitruunamehua olen vain kokeillut noista luonnollisista, laitoin 1rkl joka on aikalailla maximi mitä olen uskaltanut lisätä tohon massaan ja makua ei juurikaan tullut. Mutta tiivistetyt mehut voisi antaa vähän enemmän makua, en tiedä mikä on oikeasti se maximi mitä uskaltaa laittaa, mutta en yli 2rkl laittaisi jotta rakenne ei kärsi. :)

      Poista
    2. Nyt aloin miettiä myös, mitenköhän toimisi, jos veden tilalla käyttäisikin mehua, maku tiivistyy samalla kun vesi keittyy pois ja väriäkin tulisi! Harmi kun mulla ei ole muuta kuin mehukattia tällä hetkellä hyllyllä, niin en pääse kokeilemaan, mutta saattaisi toimia! :)

      Poista
  2. Tuota olisin itse ehdottanut. Olen tehnyt mustikkavaahtokarkkeja niin että korvaan veden tai osan siitä mustikkasoseella ja onnistui ihan hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kun jollain on jonkinlaista kokemusta ja jakaa sitä meille muille! :)
      Kuulostaa kyllä tosi hyvältä noi mustikkavaahtikset! Slurps!

      Poista
  3. Tuota olisin itse ehdottanut. Olen tehnyt mustikkavaahtokarkkeja niin että korvaan veden tai osan siitä mustikkasoseella ja onnistui ihan hyvin.

    VastaaPoista