keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Täytetyt hodarit -Hävikistä herkuksi

Tällä viikolla vietetään Hävikistä herkuksi! -viikkoa.
Tästähän voisin pauhaa suu vaahdossa joka välissä, mutta jos nyt otan iisimmin.
Mua ahdistaa se määrä ruokaa, mitä ihmiset heittää roskiin viikottain. Syömäkelpoista ruokaa. Mua ahdistaa, jos yksi leipä kerkeää homehtua pussiin kun joku pojista on jemmannut sen johonkin lehtien alle. Senkin leivän kun olisi voinut vaikka syödä.
Meillä syödäänkin paljon mitä mielenkiintoisimpia lounaita ja viikonloppusin kun syynätään jääkaappia tulevaa viikkoa varten, rakennetaan ruokia niistä romppeista mitkä siellä kaapissa roikkuu ja eräpäivä lähestyy tai alkaa muuten vaan nahistua. Lapset on tähän jo tottunut, kaverit joskus saattavat vähän ihmetellä, et mitä ihmettä, mutta eipähän mene ruoka roskiin. Maittavaa ruokaa saa tehtyä vaikka tarvikkeet ei olisikaan tuoreimpia.


Paketti kanaa ja mitä vaan rehuja jääkaappiin onkaan unohtunut = kastiketta, törkeen hyvää sellaista! Tai vaikka lasagnea!
Maito, no hei haloo! Pannaria tietty! Tai pullaa, kohta on pullapäiväkin!
Rehut, sosekeittoa tai kasvisgratiinia. Nam!
Ruoanjämät. Meillä on noin kerran viikossa jätepäivä jollon syödään jätteitä. Eli siis niitä jämiä mitä on muutamalta edellisillalta jäänyt. Siitä sit kukin valitsee mitä mieli tekee :)
Ruokaa voi myös pakastaa, jolloin se on supernopea hätävara kiireisinä päivinä, kun ei ole aikaa laittaa ruokaa.Täytetyt hodarit on hyvä esimerkki jatkojalostuksesta. Ostin kaupasta sämpylöitä ja nakkeja, loput oli kaapissa.
Meillä oli edellispäivänä ollut chiliconcarnea.
Pelkkä nakkihodari ei paljoa täytä. Mun miehiä ainakaan :D
Siitä se idea sitten lähti.
Sämpylä, johon nakki, päälle jauhelihakastiketta ja vähän juustoraastetta. Kylkeen salaattia.
Toimii! Suosittelen paistamaan nakkeihin vähän väriä ennen uuniin laittoa, rapea nakki on parempaa. Mä en niin tehnyt, mutta ens kerralla teen.
Paistetaan uunissa 200 asteessa kunnes juusto on ottanut väriä. Sämpylöistä tulee ihanan rapeita, jotka pehmeitä sisältä. Nam!
Toimii meillä, mites teillä?

Miten teillä näkyy tämänviikkoinen hävikkiviikko? Itse pyrin vieläkin tarkemmin syynäämään jääkaappia ja jatkojalostamaan ruokia.
Mikä on teillä se eniten roskiin lentelevä ruoka? Meillä leipä, kiitos miehen ja lapsien. Toinen mitä menee on puoliksi syödyt raejuustot ja maitorahkat. Ja salaattijuustot. Mutta opettelemalla tästä pääsee eroon. 


Nyt siis tarkkana niiden ruokien kanssa! Miltä se näyttää, tuoksuu ja maistuu? Jos siinä ei ole moitittavaa, ei ole väliä vaikka eräpäivä olisikin ollut viikko sitten! :)

Loppuun vielä epäedustava kuva hodarista, mutta tolta se näytti kun halkaisi sen. :D
Mutta kyllä olikin hyvää! Ja nopeeta! Alle 30 minuuttia kun ruoka oli pöydässä salaatteineen. Täydellistä arkiruokaa siis!5 kommenttia:

 1. Mä muutin miehen kanssa yhteen joku vuosi sitten ja oon huomannu, että turhan paljon meillä menee ruokaa roskiin. Tulee jotenkin ostettua liikaa? Ja sitten kun ei kumminkaan kerkee syödä edes kinkkupakettia eräpäivään mennessä, niin mikäs eteen? Pitäisi vissiin enemmän toteuttaa tuota maistelu/haistelutapaa eli ei niin orjan lailla seuraisi eräpäiviä. Ja enemmän pitäisi hyödyntää jämäruokaa, että siitä syntyisi taas uusi ruoka sille päivälle!

  Kiitos hei herättelystä! Pitää alkaa tarkemmin katselemaan mitäs kaikesta saakaan aikaiseksi ennen kuin päättää heittää sen roskiin. :)
  xoxo Mella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opettelua on meidänkin porukalta vaatinut, monta monta vuotta opettelua, että sitä ruokaa ei joka viikko lentäisi roskiin. Hävettää ihan, kun vuosia sitten viikottain lensi pakettikaupalla ruokaa roskiin, kun ei vaan kerennyt käyttämään. Nykyään oon aika tehokas pakastamaan ruokaa ja mies tosiaan keksii vaikka mitä mössöjä mihin ruokia saa upotettua. Yks tosi yleinen lounas meillä on leikkelemunakas. Kananmunaa ja vanhentuvia leikkeleitä. Kylkeen vähän rehua ja raejuustoa. Toimii! Ja tohon saa helposti hävitettyä ne leikkelepakettien jämät. Eipä noitakaan ihan hirveesti enää jää, lapset syö semmosia määriä, teini-ikää odotellessa :D

   Nyt vaan syynäilemään ja suunnittelemaan! :)

   Poista
 2. Tää oli ihan superherkullinen ohje! Eipä oo ikinä tullut edes mieleen tehdä hodareita tuolla tavalla uunissa. Veikkaanpa että menee meillä kokeiluun!! :)
  Ja mitä tulee tuohon hävikki hommaan...olemme päättäneet investoida isompaan jääkaappiin juurikin siitä syystä, että nyt pikkukaappi on aina ängetty niin täyteen, että väkisin jää johonkin kulmaukseen jotain syömätöntä ruokaa. Meillä ei kyllä mitään ruokaa heitetä roskiin, koska meidän perheessä asustaa jätemylly (eli koira). Mutta kaikista paras ratkaisuhan olisi että kaikki ruoka menisi omiin suihin.

  VastaaPoista
 3. Vaikka hävikkiviikko on jo ohi, on tämä postauksesi ajankohtainen joka viikko....niin sitä oppii. Meillä heitetään hyvin vähän ruokaa pois... jämäruokapäiviä vietetään aika usien ja onneksi mieskään ei ole niin kranttu, etteikö voisi syödä lämmitettyä ruokaa. Joissakin perheissä kun on semmoinenkin meininki... munakas on meilläkin usien tehty jämäruoka ja ihan lämpimät voileivät mihin voip upottaa vaikka mitä. Nämä hodarit näyttävät niin meheviltä, jotta kanssasyöjäni joka hodareistä tykkää, olisi vallan onnellinen tällaisia saatuaan. jauhelihamössöjä/kastikkeita teen, joten matkinpa sinua ensi kerralla.....

  VastaaPoista
 4. Ekstra-spesiaali-mahtavat hodarit! Wau!
  Itse olen jo niin kyllästynyt hotseihin (niinku meillä niitä kutsutaan) mutta tuolla jauhelihasoossi-lisällä ne voisi taas upota:)
  Uusia ohjeita muutenkin ootellaan...

  VastaaPoista