tiistai 19. helmikuuta 2013

Lime Pie

Jenkkilässä, Floridassa, tarkemmin vielä Key Westissä kasvaa Limejä, joiden nimi on Key Lime. Kuulemani mukaan, nämä kyseiset Limet maistuvat taivaallisen ihanilta tässä piirakassa! Sääli, suomesta ei moisia saa, vaan perinteisillä vihreillä limeillä saamme pärjätä.
Siksikään en voi tätä piirakkaa kutsua Key Lime Pieksi, niinkuin monet tekee, koska nimi tulee nimenomaan noista limeistä. Itse käytän perinteisiä "persian limejä" ja Persian Lime Pie kuulostaa jo ihan hassulta ja siltä, että sillä olisi jotain tekemistä Persian (Iranin) kanssa :D Lime piirakkaa tämä on! Ihanaa ihanaa ihanaa semmoista!


POHJA

200g digestive keksejä murskattuna
100g sulatettua voita

Sekoita keksimurut ja voi hyvin keskenään ja painele leivinpaperilla vuorattuun irtoreunaiseen kakkuvuokaan pohjalle ja 2-3 senttiä reunoille.
Paista pohjaa 160 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

TÄYTE

1 prk kondensoitua maitoa
3 kananmunan keltuaista
4 limen kuori raastettuna ja mehut puristettuna

Vatkaa keltuaisia täydellä teholla minuutin verran.
Lisää kondensoitu maito ja vatkaa täydellä teholla kolme minuuttia.
Lopuksi lisää limemehu ja raaste ja vatkaa vielä kolme minuuttia.
Kaada seos keksipohjalle ja paista 160 asteessa 15-20 minuuttia.
Täytteen tulisi olla vähän höllyvää, muttei liian.
Jos tuntuu, ettei tuo aika riitä, paista vielä 5 minuuttia, älä kuitenkaan yli 30 minuuttia paista, muuten siitä tulee liian kuiva.

Nosta kakku kylmään vähintään 3 tunniksi, mielellään yön yli, jotta se ehtii jäähtyä ihan kunnolla ennen tarjoilua.


MARENKI

3 kananmunan valkuaista
170g sokeria

Tämä tehdään vesihauteessa.
Laita valkuaiset lämmön kestävään kulhoon ja kulho kattilan päälle.
Vatkaa hetki valkuaisia ja lisää sitten sokeri koko ajan vatkaten.
Jatka vatkaamista niin kauan, että vaahto on kovaa ja kiiltävää, eikä sokerikiteitä enää tunnu. Tähän menee +10 minuuttia suunnilleen.

Laita marenkivaahto pursotinpussiin ja pursottele viilentyneen kakun päälle haluamallasi tavalla. Voit toki levittää marenkia myös veitsellä.
Paista sitten 200 asteisessa uunissa muutama minuutti, jotta marenkihuiput ottavat vähän väriä.

Marenkia tulee aika paljon, itselläni riitti oikein hyvin kakkuun ja 24 minimuffinssin kuorruttamiseen tämä määrä! :) Minimuffareista juttua ihan pian.

2 kommenttia:

  1. mitä kondensoidun maidon tilalle voi laittaa, jos ei löydy kaupasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko sanoa, että en osaa vastata tähän. Kondensoitu maito on niin erilaista, kuin mikään muu tuote. En ole kokeillut ikinä korvaamista millään, enkä edes ajatellut, että voisi korvata. Mitenköhän toimisi joku valmisvaniljakastike? Siinä olisi aika samanlainen koostumus. Ehkä.

      Poista