torstai 23. huhtikuuta 2015

Uunidonitsit eli Donnarit

Okei, tehdään ensin yksi asia selväksi. Mikään, siis ei mikään, ikinä koskaan mikään uunidonitsi voita oikeaa öljyssä paistettua ja hiivalla nostatettua donitsia. Ei mikään. Ikinä.


Uunidonitsit on tämän hetkinen villitys ja meillä näitä tehdään aina välillä, lapset tykkää näistä ihan hirmu paljon. Enkä ihmettele, pieniä söpöjä renkaita joita voi syödä monta!
Pian 4 vuotta täyttävä sanoo näitä rösselidonitseiksi.
Vaikka näitä onkin tullut tehtyä, en ole ollut tyytyväinen rakenteeseen joka näissä on, osittain siksi, koska mun on vaikea hyväksyä näitä donitseiksi ja osittain siksi, että ne on liian tiiviitä. Meillä onkin syöty donitseja, siis donnareita, viikon sisään aika monta, koska resepti jota ekaks kokeilin, toimi kuin unelma, mutta jääkaapissa ne tiivistyi niin kiinteiksi, että harmitti. Siitä sitten lähdettiin muokkaamaan ja nyt toimii. Jääkaapin kautta myös! :)
Nämä on pinnalta rapeita ja sisältä ihanan kuohkeita. Mutta vaan toisella tavalla tehtynä!
Toisella tavalla taas kuohkean sisuksen päällä on pehmeä ulkokuori. Kyllä vain, kaksi reseptiä, samat ainekset. Eroa ei ole kuin se, että toiseen versioon vatkasin munan ja sokerin kuohkeaksi, toisessa en. Kuohkea munasokerivaahto antaa rapean pinnan näille, mutta jääkaapissa rapeus häviää. Sääli. Koska tämä on nyt sanottu, jaan vain pikaversion, jota käytän itse enemmän, voitan ajassa muutaman minuutin tällä ohjeella ;)

Annoksesta tulee 24-36 minidonnaria

1 kananmuna
0,5dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
0,5dl jogurttia/kermaviiliä/piimää
vaniljajauhetta tai aromia
2rkl sulatettua voita
2-3rkl maitoa

Taikinaa voi maustaa suklaahipuilla, kuivatuilla hedelmillä, fudgerouheella...

Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää märät.
Sekoita spatulalla pyöritellen, älä vaivaa ja vatkaa jotta taikina ei sitkisty.
Lisää vain 2rkl maitoa alkuun ja katso taikinan rakenne, tämä on tosi helppo pursottaa, mutta ei saa valua pussista liruna ulos. Lisää 1rkl maitoa vielä tarvittaessa.

Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia.
Jäähdytä ennen kuorruttamista.


Säilytys ilman kuorrutusta huoneenlämmössä, kuorrutteen kanssa jääkaapissa, suosittelen kannellista rasiaa, pehmeys pysyy näin paremmin, mutta oma testierä on ollut nyt 2 vuorokautta jääkaapissa lautasella ja yhä on pehmeää. Jes!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti