maanantai 27. huhtikuuta 2015

Tippaleivät

Vappu lähestyy ja onkin aika julkaista tämän vuoden eka vappuherkku.
Tippaleivät. Koko perheen herkku. Enkä ihmettele, aivoilta näyttäviä kiemuramöllyköitä uppopaistettuna ja sokerilla kuorrutettuna. Tai suklaalla. Niinkuin tänä vuonna!

Meillä herkutellaankin tippaleipiä kahdella tapaa tänä vuonna. Perinteisellä tomusokerihunnulla ja suklaaseen dipattuna. Nam! Nämä ei jätä ketään kylmäksi.


Ohje

2 isoa kananmunaa
2,5dl maitoa
5dl vehnäjauhoja
1rkl sokeria
1tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa

Vaahdota munia vatkaimella kunnes rakenne on vaahtoinen.
Lisää maito ja sekoita.
Yhdistä kuivat aineet ja sekoita lastalla käännellen.
Rakenteen tulee olla aika paksua.

Laita taikinaa suppiloon tai jos helpommalla haluat päästä, johonkin pienireikäiseen pulloon, niinkuin esim ketsuppipullo, salaatinkastikepullo..

Kuumenna öljy 160-180 asteiseksi, itse tykkään 170 asteesta, ei liian kuuma, mutta paistaa nopsaan nätin väriseksi.
Valuta taikinaa läjäksi öljyyn ja käännä kun alapuoli on hyvän värinen. Paista toiselta puolelta samanväriseksi ja nosta paperin päälle valuttamaan ylimääräiset öljyt pois.

Multa meni aika monta satsia harjoitteluun, miten saan tippaleivästä edes jotenkin nätin.
Eka vaihtoehto on, että laitat reikäkauhan öljyyn (muista käyttää metallista!) noin 0,5-1cm upotettuna ja siihen päälle lorottelet taikinaa. Toinen puoli jää vähän littanaksi.
Toka tapa jota itse käytän, lurauta pieni ympyräinen taikinaa öljyyn ja odota kunnes se nousee pinnalle, luruta taikinaa ympyrän keskelle ja reunoille kunnes se näyttää kivalta.

Jos haluat herkullisia suklaatippaleipiä, sulata 200g suklaata (käytin maitosuklaata) ja dippaa toinen puoli suklaaseen ja nosta jääkaappiin jähmettymään. Säilytys jääkaapissa. Suklaan voi myös levitellä sudilla jos ei jaksa dippailla. Tämä määrä riittää reilu 10, ei koko satsiin joka tästä ohjeesta tulee!



Kuorruttamattomat tippaleivät säilyy huoneenlämmössä pussissa päivän pari hyvänä, sitten ne alkavat kovettua ja nahkeutua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti