maanantai 18. marraskuuta 2013

Tee-Se-Itse Kuivaliha

... Eli siis Beef Jerky.

Meillä tämä toimitti miehen synttäri/isänpäivä yllätystä. Ja yllättyipä mies kovin ja ilahtuikin! Varsin onnistunut yllätys siis! :)

Näitähän voi tehdä kasan ja pakata paperipusseihin jotka koristelee yksinkertaisesti nauhoilla ja muilla ja antaa joululahjaksi tai joululahjan lisäksi. Ihan superhyvä lahjaidea!

Kuivaliha on tosi kallista, jos sitä ostaa kaupasta valmiina. Lisäksi se on tositosi suolasta, ainakin mun makuun se on liian suolasta ja välillä ihan liian tulistakin! Mä en tykkää, että joudun juomaan litran vettä muutaman pienen lihapalan takia. 
Toisaalta ymmärrän sen hinnan, toisaalta en.
Itsetehtynä kuivaliha on kohtuullisen hintaista, riippuen tietenkin lihasta, jota käyttää.
Mä vähän pihistelin ja ostin naudan ulkopaistia, jonka kilohinta oli noin 15e. Monissa ohjeissa suositellaan naudan sisäfilettä, mutta koska sen kilohinta näytti olevan 26e ja pienin paketti minkä siitä kasasta löysin, oli himpun vajaa 2kiloa, jätin sen kauppaan ja otin halvempaa. Hyvin toimii tommonen halvempikin liha! Katsoo semmosen palan, missä ei ole juurikaan sitä ällöö valkoista, niin siistimistäkään ei juuri ole! :)

Mun lihaklönttini oli vähän reilu 900g ja kun olin lihat pussittanut valmiina paperipussiin, sen paino oli 280g, eli kolmasosa jäi ja loput haihui mihin lie! Huh!

Liibalaaba, te varmaan haluatte asiaan jo! :D


Tämä maustemäärä on tehty siis 900-1000g painoiselle lihaklöntille!

0,75rkl suolaa
1tl sokeria
1tl valkosipulijauhetta
0,5tl sipulijauhetta
0,5tl cayennepippuria
0,5tl chipotle jauhetta (tai muuta chiliä)
0,5tl kuivattua korianteria
0,5tl savupaprika jauhetta

Laita kaikki mausteet kulhoon ja sekoita sekaisin.

Kuivaa lihan pinta talouspaperilla tosi hyvin.
Leikkaa sitten ohuita viipaleita koko klöntistä.
Paksuus saa olla 0,5-1cm, riippuen miten paksuja haluat siipaleiden olevan valmiina. 
Mä leikkasin niin ohuita kun osasin, eli varmaan tota 0,5cm luokkaa oli kaikki.
Jostain luin vinkin, että pakastaa hetken lihaa ennen leikkaamista, niin onnistuu paremmin, mutta hyvä terävä veitsi kyllä leikkaa lihaa, vaikkei kohmeessa olekaan. 
Jos mä osaan, kaikki muutkin osaa! ;)

 
Takas asiaan!

Laita liha muovipussiin ja kaada mausteseos päälle, sekoita tosi hyvin.
Sulje pussi ja laita marinoitumaan 24h ajaksi jääkaappiin.

Kun maaginen 24h on kulunut, päästään tositoimiin!

Lämmitä uuni 80 asteeseen.
Laita pellin päälle ritilä, mulla meni kaksi ritilää tähän lihamäärään.
Levittele lihasuikaleet ritilälle niin ettei ne koske toisiinsa, mutta lähekkäin, jotta kaikki mahtuu.

Laita sitten uuniin molemmat pellit.
Jos tosiaan on kaksi peltiä eikä kiertoilmaa (en tiedä paljon kiertoilmassa pitäisi olla sitten asteita, älkää kysykö) käy vaihtamassa peltejä tunnin- puoltentoista välein, jotta molemmat paistuvat tasaisesti.

Noin 4h paistamisen jälkeen käännä lihasuikaleet, jotta paistuvat myös alapuolelta.
Jatka paistamista 3-4h vielä, pari kertaa vaihtaen peltien paikkoja.

Omat lihani oli uunissa noin 7,5h.

Anna jäähtyä ja laita sitten ilmatiiviiseen rasiaan.
Kuulemma noin 3kk näiden pitäisi säilyä, paha sanoa, kun nämä tulee syötyä jo alle 1kk ajassa :D

Nauti aina kun mieli tekee pikkusuolaista!
Nämähän on mitä mainioin karppi herkku! ;) 

3 kommenttia:

  1. hmmm,pitäisköhän kokeilla? Kuulostaa kiinnostavalta.

    VastaaPoista
  2. Mä haluan ehdottomasti kokeilla tätä! Mulla on yksi ruokaohje, johon tulee useampi sata grammaa kuivalihaa. En oo koskaan raaskinut ostaa sellaista määrää kuivalihaa, mutta itse lihat kuivaten ja maustaen voisi ruokaa tehdä siten miten se oikeasti kuuluu tehdä :) Suuret kiitokset ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä suosittelen kokeilemaan kyllä. Makujan voi vaihdella miten mieli tekee ja tekeminen vaikkakin on hidasta, on helppoa. Hyviä oli ja hyvin kelpasi miehellekin. Pian pitäisi varmaan tehdä lisää, ettei kerkeä ikävä kasvaa liian suureksi ;)

      Poista