tiistai 16. joulukuuta 2014

Rocky Road Fudge

Viikko enää jouluun! Kääk! Lokakuun alusta asti olen suunnitellut ja odottanut ja miettinyt. Aika on tuntunut niin pitkältä, ei joulu tule vielä pitkään aikaan.
Tänä aamuna sitten havahduin, että ihan oikeesti, jouluun on viikko ja vaikka mitä on tekemättä! Lahjat osa ostamatta, suurin osa paketoimatta. Kinkku sentään on ostettu pakastimeen. Mitään muuta ei sitten olekaan. Pipareita leivottiin ja koristeltiin. Torttuja ollaan keretty syödä kerran! Siis kerran! Apua! Taatelikakku ei ole tehty, eikä todellakaan saaristolaisleipä, saatika karjalanpiirakat. Kotitekoisen limpun saan nyt kyllä unohtaa, ostan kaupasta. Laatikoita ei ole tehty, eikä kyllä aineksiakaan ostettu. On mulla voita ja kermaa.

Mutta nyt keskitytään tähän hetkeen! Makeisiin. Nameihin. Ihaniin pikku juttuihin.
Mä yhä metsästän sitä täydellistä fudge reseptiä, jossa on vaan rehellisiä raaka-aineita, eli kermaa, sokeria ja voita. Ja makujuttuja. Hyvin lähellä kävin jo, kun tein rommirusinafudgea, mutta ei ihan. Maku oli täydellinen ja suutuntuma ihana, mutta rakenne ei todellakaan. Toinenkin erä erimaulla epäonnistui. Maku on aika kiva ja veikeä, mutta rakenne on kuin soft caramel. Tarttuvaa. 



Näissä fudgeissa rakenne on just niinkuin pitää ja maku on taivaallisen ihana. Ja makea.

Meillä on nyt tänä jouluna se THE juttu rocky road ja sitä onkin tehty erilaisina versioina. Nam!


Nyt kuitenkin tähän fudgeen...
Pohjana käytin hyväksi todettua ohjetta pienillä muokkauksilla.
Viime jouluna tein valkosuklaafudgea klik joka toimi perustana tällekin ohjeelle.


1 tölkki kondensoitua maitoa
1dl sokeria
1,5dl fariinisokeria
reilu 0,5dl vaaleaa siirappia/glukoosisiirappia/maissisiirappia
125g voita
180g maitosuklaata
2dl suolapähkinöitä
3-4dl minivaahtiksia

Laita maito, sokerit, siirappi ja voi kattilaan.
Lämmittele miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes sokeri ja voi on sulanut.
Älä keitä.
Nosta sitten lämpö kovemmalle ja kiehuttele 6-8min kunnes seos paksuuntuu selvästi.
Muista sekoitella seosta ihan koko ajan.
 
Nosta pois liedeltä ja sekoita suklaa sekaan.
Sekoittele.
Lisää suolapähkinät ja kourallinen vaahtiksia ja pyöräytä hyvin sekaisin.
Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja ripottele loput vaahtikset pinnalle ja painele niitä jotta jokainen tarttuu massaan.
Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi pöydällä ja nosta sitten jääkaappiin yöksi. Tai useammaksi tunniksi.

Leikkaa kivoiksi annospaloiksi ja herkuttele. Anna vähän kavereillekin.



4 kommenttia:

  1. Voiskos tätä tehdä näin joulun jälkeenkin...voiskos? Vaikka on aloittanut karkkilakon...
    Näyttää nimittäin ihan luvattoman hyvältä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis ehdottomasti! ^_^ Tää sopii joka päivälle! Mä yritän pantata ystävänpäivään asti, sit on pakko tehdä taas yksi levy!
      Mä en mitään karkkilakkoja pysty pitämään, liian vaikeeta!

      Poista
  2. Hei!
    Mites tän säilyvyys? Huoneenlämmössä vai jääkaapissa ja kuinka kauan arvioisit et pysyy hyvänä? :) Herkulliselta näyttää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säilytys jääkaapissa ja 2-4 viikkoa enintään. Tiiviisti pakattuna. Tää on hyvää ja lahjaksi tätä saaneet harmittelivat kun loppui kesken :D

      Poista