torstai 10. huhtikuuta 2014

Melkein täydellinen donitsi

Meillä juhlittiin esikoisen 7 vuotissynttäreitä kahtena viikonloppuna. Kaikki energia onkin mennyt siihen, noin suunnilleen. Ensin oli mummot ja kummit, jonne tein tarjoilut helpoimman kautta, eli kurvasin pakastealtaan ohi ja siitä kulkiessa heitin kärryihin helppoa tarjottavaa. Kakun virkaa toimitti ihana marjatrifle, josta tulossa ihan oma juttunsa kunhan laiskuudeltani ehdin, eli lapsimessujen jälkeen! :)

Kaverisynttäreitä juhlittiin siis viime viikonloppuna. Kyllä on eskarilaiset pojat villejä! Mutta ihan hauskaa heillä näytti olevan ja ruoka maistui! Se on tärkeintä :)

Mä haaveilen kotikeittiössä leivottavista donitseista, jotka olisi kuin donitsiputiikkien tekemät (eli siis niinkuin arnoldsissa). Toistaiseksi en ole tässä onnistunut.
Nyt kyllä kompastuin reseptiin, jolla pääsee hyvin lähelle! Melkein voisin sanoa, että ei kotikeittiössä lähemmäs pääse, jos käyttää luonnollisia raaka-aineita.
Maku on miedosti munkkinen, mutta kuorrutteen kanssa ei enää niinkään. Paistaminen on nopeaa, väri on tarpeeksi vaalea ja rakenne on pinnalta aavistuksen rapea ja sisältä ihanan pehmeä.


Tämä ei ole kiireessä tehtävää herkkua, jos on kiire, kurvaa arnoldsiin! :D Mutta helppoa on!

Tämä jättimäinen kasa toimitti kakun virkaa ja hyvin meni kaupaksi! Kolmea makua oli, jokaista noin 15kpl, syöjiä oli 9 poikasta + 3 aikuista ja 10 jäi jäljelle! :)

  Ohje

455g vehnäjauhoja
60g sokeria
7g kuivahiinaa (eli siis 1pss)
Ripaus suolaa
170ml lämmintä maitoa
4 kananmunaa
110g pehmeää voita

öljyä paistamiseen

Yhdistä kuivat aineet kulhossa, myös hiiva ja koverra jauhojen keskelle kuoppa.
Vatkaa munista rakenne rikki ja sekoita maitoon.
Kaada munamaito jauhojen keskelle ja sekoita lusikalla reunoilta keskellepäin kunnes kaikki on sekaisin.
Laita vatkaimeen taikinakoukut ja hitaimmalla vauhdilla laita vatkaantumaan.
Anna vatkaantua 10 minuuttia.

Laita taikina kohoamaan pyyhkeen alle noin 1.5 tunniksi.

Vaivaa taikiaan pehmeä voi.
Laita kulhon päälle kelmu ja nosta jääkaappiin yöksi.

Ota taikina jääkaapista ja vaivaa pari minuuttia.
Kaulitse sitten noin 1cm paksuiseksi levyksi ja painele joko pyöreitä ballodonitseja tai renkuladonitseja.
Laita leivinpaperille pyyhkeen alle kohoamaan vähintään 30 minuutiksi.

Lämmitä öljy pienehkössä kattilassa 160-170 asteiseksi.
Laita 2-4 donitsia kerrallaan paistumaan.
Paista nätin ruskeaksi kummaltakin puolelta.
Hyvä musiikki taustalla auttaa jaksamaan paistelupuuhissa!

Nosta talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään.

Kuorruta haluamallasi kuorrutteilla ja koristele rösseleillä! 
Herkuttele!

  Kuvissa olevissa on valkosuklaata, kinuskia, lakua ja mansikkaa.
Ja kuten näkyy, nämä on kuohkeita sisältä, siis tosi kuohkeita! 

  Kinuskikuorrute
noin 15 pieneen donitsiin

1,25dl fariinisokeria
3rkl voita
pari lorausta maitoa

Laita sokeri ja voi kattilaan ja koko ajan sekoittaen kuumenna kiehuvaksi.
Anna porista 2-3 minuuttia ja lisää sitten maito raivoisasti sekoittaen.

Tämä kuorrute jähmettyy tosi nopeasti, pidä siis lämpimänä sitä ja lisää tarvittaessa maitoa.
Maistuu ihanalta!

  Lakukuorrute

Kovettuvaa lakukastiketta

Laita donitsit pakastimeen 5-10 minuutiksi.
Dippaa donitsi kastikkeeseen ja laita ritilälle jähmettymään.

Muuten tosi jees idea, mutta kun donitsi lämpiää, kastike alkaa sulamaan.
Eli syö kylmänä. Pitää tutkia, jos löytäisin jonkun vähän toimivamman =sormiystävällisemmän ratkaisun :)

  Mansikka

Mansikkatomppaa
Tavallista tomppaa
Vettä

Laita 1rkl vettä kulhoon ja lisää siihen mansikkatomusokeria kunnes väri on mielestäsi hyvä.
Lisää sitten valkoista tomusokeria kunnes koostumus on levittyvä mutta nopeasti kovettuva.


Valkosuklaa on ihan vain sitä itseään. Minifudgekuutioita ripottelin päälle



Ainiin! Syy miksi blogin puolella on nyt kovin hiljaista:



Meille tosiaan odotellaan karhukoplaan uutta jäsentä kesäkuulle ja plussapallon kasvattaminen on vienyt innostuksen riehua keittiössä. :) Mutta koska kevät vihdoin saapui, luulen, että keittiössä oleminenkin alkaa maittamaan! Ihanaa pian alkavaa viikonloppua kaikille! <3

14 kommenttia:

  1. <3 <3 <3 Ihanaa odotusaikaa sinulle <3 <3 <3 Nam! Mitä herkkuja olet tehnyt :)

    VastaaPoista
  2. Ihania donitseja!! Pitäisiköhän näitä taikoa vapuksi.... :)
    Ja ihanaa odotusaikaa täältäkin! <3

    VastaaPoista
  3. Vitsit miten herkun näköisiä donitseja! Nam. Ja aivan v a l t a v a s t i onnea - ihania uutisia!

    VastaaPoista
  4. Ihana vauvamassu! Oikein paljon onnea teille! :)

    Tosi kiva idea kaverisynttäreille tuollanen donitsi"kakku".

    VastaaPoista
  5. Kiitos kaikille! <3

    Lapset tykkäs tosta kasasta tosi paljon! Vähän vaihtelua perinteisen täyskärin tilalle :)

    VastaaPoista
  6. VAUTSI!!! Onnea odotuksesta <3
    ja kyllä tämä ohje vaikutti niin herkulliseltä että taitaa mennä vappuna tesiin kinuskikuorrutteen kera :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 :)
      Kerrohan sitten, mitä tykkäsit! Meillä näitä on keretty pyytämään jo useampaan kertaan! Toiveena lapsilta, että jotain mönjää pitäisi sisälle laitella, eli semmosia syödään meillä vappuna! Täytettyjä donitseja! :)

      Poista
  7. Tein taikinan ja sitten huomasin, että laitoin 1 pss kuivahiivaa, jossa olikin 11 g... tulikohan nyt taikinasta liian hiivamaista ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paha sanoa,kun itse olen tätä ohjetta pari kertaa tehnyt aina sillä 7g pussilla. Tulehan kertomaan millaista tuli! Yks vaihtis olisi ollut lisätä vähän nestettä ja jauhomäärää mutta jos taikina on tehty jo ei se onnistu :/

      Poista
  8. Juu, kyllähän siinä niin kävi, että hiiva maistui minun suuhuni liiaksi. Mutta hyvin teki kuitenkin kaupaksi kun oli makiat pääliset :) Tosiaan tuossa sunnuntai kuivahiivassa on 11 g, mutta olenpas seuraavalla kerralla tarkempi :) Tänään teen uudemman satsin, pienemmällä hiiva määrällä. Hyvä ohje !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pussihiivakoot vaihtelee tosiaan! Muistaakseni pirkalla ja lidlillä on 7g ja tuo sunnuntai ja rainbow on sit 11g. Pitää katsoa tolle ohjeelle joku partysize tolla isommalla pussilla :) mutta tosi ihanaa kun maistui silti ja uskallat toistekin kokeilla! :)

      Poista
  9. Taikina tehtynä ja yön yli jääkaapissa ollut, nyt haisee aivan järkyttävän pahalle!! Aivan simalle :D Mitähän tuosta tulee....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliko hiivapussukka varmasti vain 7g? Ettei ollut 11g? :) Mutta miltäs maistui?

      Poista
    2. 11g oli, mutta laitoin vajaan pussukan :) Hyviä oli kyllä, todennäkösesti johtu vaan mun herkästä nenästä (raskausajasta jäänyt yliherkkä haju- ja makuaisti!!) kun mies ei huomannut mitään outoa ;) Sukulaisille vietiin kans, kehuja tuli. Kinuski ei jähmettynyt ollenkaan, lipsahtikohan liikaa maitoa.. :D

      Poista