Mutta jos leikkaa pieniä, voi syödä kaksi, eikö vain?
Mulla on itseasiassa kaksi versiota tästä, joista toinen on terveellisempi ja toinen, noh, vähemmän terveellinen. Kumpikaan nyt ei terveellisyydellä hurraa, onhan näissä sentään sokeria, mutta mun päässä asia kompensoituu kaurahiutaleilla ja marjoilla. Tai viikonlopulla.
Tekeminen on helppoa ja nopeaa, paistaminen ottaa oman aikansa. Sitten alkaa se vaikein osuus. Vuoka pitää jäähdyttää huoneenlämpöiseksi ja laittaa sitten vähintään 2 tunniksi jääkaappiin. Odottaminen! Hyi! Ei sovi mulle. Saatoin siis maistaa heti lämpimänä ja polttaa suuni. Mutta oikeasti, odottaminen kannattaa. Patukoiden rakenne tiivistyy jääkaapissa, eikä ne murene miljoonaksi muruksi.
Huom! Lue ohjeen lopusta ohjeet hassuihin hajamääriin :)
Ohje
200g paloiteltua voita, pehmeää helpompi käsitellä
3,5dl vehnäjauhoja
3,5dl kaurahiutaleita
1-2,5dl fariinisokeria
1tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa
(1dl hilloa)
150-200g marjoja pakastimesta
Laita voi, jauhot, hiutaleet, sokeri ja leivinjauhe sekä suola kulhoon.
Mörssää (en oikeasti keksi parempaa sanaa) ainekset keskenään taikinaksi.
Taikina pysyy puristettaessa muodossaan eikä siinä ole muruja eikä jauhoja irrallaan.
Laita sitten vähän reilu puolet taikinasta vuoan pohjalle (omani on 25x25cm)
Painele taikina tiiviisti pohjaa myöten, ei reunoille.
Levitä (hillo ja) marjat pohjan päälle.
Murenna loppu taikina marjojen päälle ja painele tasaiseksi.
Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.
Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
Nosta jääkaappiin ja anna olla ainakin 2 tuntia.
Leikkaa paloiksi ja herkuttele.
Säilytys jääkaapissa, mutta sopii vaikka retkelle mukaan, nämä ei huoneenlämmöstäkään pahastu, rakenne vaan vähän pehmenee.
Hassut hajamäärät ohjeessa:
Fariinisokeri, 2,5dl patukoista tulee karamellisia, sitkeitä ja makeita. Ei liian makeita, mutta sen verran makeita, että en arkena moisia välipalaksi syöttäisi, vaan enemmänkin viikonloppuna jälkkäriksi. Itse rakastan karamellisia, sitkeitä patukoita, mutta toisaalta, vähempisokerisetkin on ihan taivaallisia.
Hillo, jos laitat hilloa, 150g marjoja riittää, jos et halua hilloa käyttää, 200g marjoja on passeli määrä peittämään pohjan kivasti. Hillo tuo lisämakeutta (itse laitoin puolukoita, helpotti kirpeyttä sopivasti), eikä siis ole pakollinen. Itse menen fiiliksen mukaan ja hillopurkin jämät on hyvä heittää tähän jos ei muuta käyttöä tule mieleen.
Marjat, kuten yllä sanoinkin, jos laitat hilloa, laita marjoja vähän vähemmän ja jos jätät hillon laittamatta, lisää marjojen määrää.
Ps. Jos käytät vadelmia, niitä kannattaa murentaa sormien välissä pienemmiksi, jotta ne leviää joka puolelle tasaisesti.
Nämä oli hyviä!! Tosin en laittanut hilloa, vaan kinuskia :D Ei tullut yhtään liian makeita :) -p-
VastaaPoistaMun mies ehdotti kinuskia myös! Mutta mä torppasin idean, koska se ei todellakaan ole terveellistä (niinku mä siitä niin välittäisin, välillä esitän välittäväni) :D :D Täytyy kyllä joku kerta testata, pääsee mies loistamaan ideallaan ;) Tosi kiva kuulla, että maistuivat! Nää on meillä ihan lemppareita!
Poista