torstai 30. huhtikuuta 2015

Munkit

Ihanaa vappua!

Tää on nyt testi, puhelimesta koitan tehdä päivitystä. Harjoittelen kesälomareissua varten! ;)

Mä teen munkit Sotkun munkkiohjetta mukaillen ja jaan nyt oman version reseptistä.

5dl lämmintä vettä/maitoa
1pkt (50g) hiivaa
100g sokeria
100g voita sulatettuna
Kardemummaa
Pari nakkasua suolaa
N. Kilo jauhoja
Öljyä paistamiseen

Liuota hiiva ja sokeri nesteeseen.
Lisää suola ja kardemumma.
Sekoita osa jauhoista ja lisää voi.
Lisää jauhoja kunnes taikina alkaa pysyä kasassa ja irtoaa helposti käsistä ja kulhosta.
Anna levähtää 10-15min.

Vaivaa vähän ja muotoile munkkeja.
Itse teen pallon johon painan reiän ja kahdella sormella pyöritän renkulaksi.
Anna kohota ainakin 30 minuuttia liinan alla.

Paista 170-180 asteessa molemmilta puolilta.
Jäähdytä ja kuorruta sokerilla.
Kyytipojaksi simaa. Aijai!

maanantai 27. huhtikuuta 2015

Tippaleivät

Vappu lähestyy ja onkin aika julkaista tämän vuoden eka vappuherkku.
Tippaleivät. Koko perheen herkku. Enkä ihmettele, aivoilta näyttäviä kiemuramöllyköitä uppopaistettuna ja sokerilla kuorrutettuna. Tai suklaalla. Niinkuin tänä vuonna!

Meillä herkutellaankin tippaleipiä kahdella tapaa tänä vuonna. Perinteisellä tomusokerihunnulla ja suklaaseen dipattuna. Nam! Nämä ei jätä ketään kylmäksi.


Ohje

2 isoa kananmunaa
2,5dl maitoa
5dl vehnäjauhoja
1rkl sokeria
1tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa

Vaahdota munia vatkaimella kunnes rakenne on vaahtoinen.
Lisää maito ja sekoita.
Yhdistä kuivat aineet ja sekoita lastalla käännellen.
Rakenteen tulee olla aika paksua.

Laita taikinaa suppiloon tai jos helpommalla haluat päästä, johonkin pienireikäiseen pulloon, niinkuin esim ketsuppipullo, salaatinkastikepullo..

Kuumenna öljy 160-180 asteiseksi, itse tykkään 170 asteesta, ei liian kuuma, mutta paistaa nopsaan nätin väriseksi.
Valuta taikinaa läjäksi öljyyn ja käännä kun alapuoli on hyvän värinen. Paista toiselta puolelta samanväriseksi ja nosta paperin päälle valuttamaan ylimääräiset öljyt pois.

Multa meni aika monta satsia harjoitteluun, miten saan tippaleivästä edes jotenkin nätin.
Eka vaihtoehto on, että laitat reikäkauhan öljyyn (muista käyttää metallista!) noin 0,5-1cm upotettuna ja siihen päälle lorottelet taikinaa. Toinen puoli jää vähän littanaksi.
Toka tapa jota itse käytän, lurauta pieni ympyräinen taikinaa öljyyn ja odota kunnes se nousee pinnalle, luruta taikinaa ympyrän keskelle ja reunoille kunnes se näyttää kivalta.

Jos haluat herkullisia suklaatippaleipiä, sulata 200g suklaata (käytin maitosuklaata) ja dippaa toinen puoli suklaaseen ja nosta jääkaappiin jähmettymään. Säilytys jääkaapissa. Suklaan voi myös levitellä sudilla jos ei jaksa dippailla. Tämä määrä riittää reilu 10, ei koko satsiin joka tästä ohjeesta tulee!



Kuorruttamattomat tippaleivät säilyy huoneenlämmössä pussissa päivän pari hyvänä, sitten ne alkavat kovettua ja nahkeutua. 

torstai 23. huhtikuuta 2015

Uunidonitsit eli Donnarit

Okei, tehdään ensin yksi asia selväksi. Mikään, siis ei mikään, ikinä koskaan mikään uunidonitsi voita oikeaa öljyssä paistettua ja hiivalla nostatettua donitsia. Ei mikään. Ikinä.


Uunidonitsit on tämän hetkinen villitys ja meillä näitä tehdään aina välillä, lapset tykkää näistä ihan hirmu paljon. Enkä ihmettele, pieniä söpöjä renkaita joita voi syödä monta!
Pian 4 vuotta täyttävä sanoo näitä rösselidonitseiksi.
Vaikka näitä onkin tullut tehtyä, en ole ollut tyytyväinen rakenteeseen joka näissä on, osittain siksi, koska mun on vaikea hyväksyä näitä donitseiksi ja osittain siksi, että ne on liian tiiviitä. Meillä onkin syöty donitseja, siis donnareita, viikon sisään aika monta, koska resepti jota ekaks kokeilin, toimi kuin unelma, mutta jääkaapissa ne tiivistyi niin kiinteiksi, että harmitti. Siitä sitten lähdettiin muokkaamaan ja nyt toimii. Jääkaapin kautta myös! :)




Nämä on pinnalta rapeita ja sisältä ihanan kuohkeita. Mutta vaan toisella tavalla tehtynä!
Toisella tavalla taas kuohkean sisuksen päällä on pehmeä ulkokuori. Kyllä vain, kaksi reseptiä, samat ainekset. Eroa ei ole kuin se, että toiseen versioon vatkasin munan ja sokerin kuohkeaksi, toisessa en. Kuohkea munasokerivaahto antaa rapean pinnan näille, mutta jääkaapissa rapeus häviää. Sääli. Koska tämä on nyt sanottu, jaan vain pikaversion, jota käytän itse enemmän, voitan ajassa muutaman minuutin tällä ohjeella ;)

Annoksesta tulee 24-36 minidonnaria

1 kananmuna
0,5dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
0,5dl jogurttia/kermaviiliä/piimää
vaniljajauhetta tai aromia
2rkl sulatettua voita
2-3rkl maitoa

Taikinaa voi maustaa suklaahipuilla, kuivatuilla hedelmillä, fudgerouheella...

Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää märät.
Sekoita spatulalla pyöritellen, älä vaivaa ja vatkaa jotta taikina ei sitkisty.
Lisää vain 2rkl maitoa alkuun ja katso taikinan rakenne, tämä on tosi helppo pursottaa, mutta ei saa valua pussista liruna ulos. Lisää 1rkl maitoa vielä tarvittaessa.

Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia.
Jäähdytä ennen kuorruttamista.


Säilytys ilman kuorrutusta huoneenlämmössä, kuorrutteen kanssa jääkaapissa, suosittelen kannellista rasiaa, pehmeys pysyy näin paremmin, mutta oma testierä on ollut nyt 2 vuorokautta jääkaapissa lautasella ja yhä on pehmeää. Jes!



sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Kinkkupiirakka

Piirakat on hyviä ja helppoja juhlatarjottavia. Ja arkiruokiakin! Pala piirakkaa ja raikasta salaattia, mitä mainioin lounas! Piirakat, etenkin suolaiset, on siitä kivoja, että niihin voi heittää vähän kaikkea mitä kaapista löytyy, näin saa käytettyä ne vanhenevat juustonkannikat, avatut juustoraastepussit, edellispäivien ylijäämäkastikkeet, nahistuvat rehut... Ja lopputulos on varmasti herkullinen! Meillä piirakoita syödäänkin tämän tästä, lapset tykkää, eikä ne vikise edes paprikasta, kun se on piirakassa! :)

Tää kinkkupiirakka on mun lempparia, täyttävää, maistuvaa ja helppo tehdä. Ja sitä tulee kerralla paljon! Se on se paras juttu, kahdelle aterialle tälle meidän porukalle tästä riittää helposti!

Viime viikon kakkukahvit näytti siis tältä syömisten osalta. Kinkkupiirakka on tuolla perällä ;)


Tästä tulee pellillinen

Pohja

300g voita kuutioituna
6dl vehnäjauhoja
1tl suolaa halutessasi
1dl kylmää vettä

Sekoita suola jauhoihin. 
Nypi jauhot ja voi sekaisin ja lisää vesi. 
Sekoita massaksi.
Painele leivinpaperilla vuoratun pellin pohjalle tasaiseksi.

Suosittelen paistamaan pohjaa 10-15 minuuttia ennen täytteen laittamista, näin se ei vety niin kovin kun täyte paistuu siinä päällä.


Täyte

2pss kinkkusuikaleita tai kuutioita
3 paprikaa (tykkään käyttää kolmea eriväristä)
1 sipuli
1pss dippijauhetta (nacho cheese on herrrrkkua)
4 kananmunaa
4dl kermaa
Suolaa ja pippuria maun mukaan 
Juustoraastetta

Leikkaa sipulit ja paprikat pieniksi kuutioiksi.
Kuullota niitä voissa pannulla kunnes ne ovat melkein pehmeitä.
Sekoita kinkku ja paprikat ja levitä pohjan päälle.
Riko kananmunien rakenne kulhossa ja sekoita siihen kerma.
Lisää dippijauhe ja sekoita hyvin.
-Dippijauhe ei ole kovin vahvanmakuista, antaa vaan pienen kivan lisän-
Kaada täytteen päälle tasaisesti.
Ripottele juustoraastetta päälle

Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja täyte on hyytynyt.

Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi.


tiistai 14. huhtikuuta 2015

Kinuskijuustokakku

Nyt skarpaten kohti kesää!
Meillä alkoi maaliskuun alussa kylppäriremppa jota hitaasti hidastellen puksutellaan kohti valmistumista. Tää tuli niin yllättäin ja kaikki on mennyt vähän väärin ja vinksalleen. Ollaankin täällä kihisty ja raivottu oikein urakalla tätä. Keittiössä olen lähinnä siivonnut purkumiehen aiheuttamia tuhoja ja syönyt suklaata ja sipsiä vuorotellen. Paljon! Mutta valoa alkaa näkyä ja juhannukseksi viimeistään on kylppäri valmis! Apua! Kamala ajatus! 

Tässä on tapahtunut kaikenlaista, tärkeimpänä varmaan, että olen ollut 8 vuotta äitinä, kun Herra ykkönen täytti maaliskuun lopussa 8!! Kun remppasotkut oli saatu kuriin ja pahimmat pölyt siivottua asunnosta, oli aika kutsua vieraita kakuttelemaan herra sankaria. Hän on kuulemma niin iso jo, ettei lahjoja toivo, vaan rahaa, jotta saa ostettua jonkun minkälie LEGO-paketin, jota tylsä äiti ei suostunut ostamaan. :)
Herran lempparijuttu on toffee ja kinuski ja noita toivookin joka paikkaan ja aina jos mielipiteitä kysyn, mitä tehtäis, vastaus on JOTAIN TOFFEETA! Sankari päättää ja kinuskijuustokakkua siis tarjolle. Tuntuu että en muuta teekään, joten vähän jotain uutta kehiin.


Uunissa paistettu kinuskijuustokakku on tehty myötäillen anoppini reseptiä omalla twistilläni ja tavallani. Koska erilainen täytyy olla! ;)
Ohje on superhelppo, tekeminen on superhelppoa ja maku. Ah! Maku on superherkullinen. Rakenne on ihan täydellinen. Silkkinen, kermainen (vaikka ei sisälläkään kermaa yhtään), sopivan makea ja kinuskinen.

  Ohje 24cm vuokaan

Pohja
200-250g digestivejä murskattuna muruksi
75-100g voita

Juustokakkutäyte

2pkt tuorejuustoa
2prk (á 200g) creme fraisea
1tlk keitettyä kondensoitua maitoa, eli kinuskia
3 isoa kananmunaa

Sekoita keksimuru ja sulatettu voi keskenään.
Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille. 
Nosta jääkaappiin asettumaan.

Notkista tuorejuusto ja lisää siihen creme fraise, sekoita.
Lisää kinuski ja sekoita.
Sekoita kananmunat sekaan ja kaada vuokaan.

Paista 160 asteessa 40 minuuttia.
Sulje uuni ja anna olla vielä 30 minuuttia.
Nosta huoneenlämpöön jäähtymään ja kun pohja ei ole enää kuuma, nosta kakku jääkaappiin. Anna olla ainakin yön yli ennen tarjoilua, jotta kakku on täysin kylmä.

Koristele kinuskikastikkeella ja pienillä fudgekuutioilla. Kannattaa rouhia vähän pienemmäksi. 

 
Joistain kuvista saattaa huomata, mutta laitoin fudgea myös keksimurskan sekaan kokeillakseni miten se toimii. Hyvin toimii ja mä ainakin tykkäsin.

Kakku sai kovin kehuja ja ihasteluita. Enkä kyllä ihmettele, olen niin kovin vaatimaton, mutta tää saatto olla parasta juustokakkua mitä olen ikinä tehnyt tai maistanut. Hups! :)

 
Peeäs, suosittelen mahdollisimman rasvaista creme fraisea. Omani oli 28%, rasvaisin mitä omasta kaupasta tuolloin löysin.