perjantai 22. marraskuuta 2013

Hopeatoffee Fudge

Idea näihin ei ollut ihan täysin oma.
Sain sähköpostia joku aika sitten, jossa kyseltiin, miten saisi tehtyä mustia fudgeja.
Ensin ajattelin, että googlesta etsin jonkun simppelin ja suosittelen sitä, mutta kun menin tutkailemaan, en löytänyt AINUTTAKAAN ohjetta mustille fudgeille, en suomeksi, enkä englanniksi. Mustaa fudgeahan saa kyllä irtokarkkilaareista ainakin välillä, mutta ne on niitä teollisia, niitä ei lasketa. ;)

Musta Fudge.


Mun ei kauaa tarvinnut miettiä, minkä makuista haluan! Nyt kun Hopeatoffeeta saa kaupoista, se oli semmonen luonnollinen valinta mauksi.

Oli tosi hyvä päivä tänään keittiössä siis, kokeilin ja onnistuin. Ja se oli niin mukavaa, että hyräilin koko sen ajan, mitä fudgejani keittelin. Aika jees! Vähän ollu ankee syksy, mutta nyt alkaa pikkuhiljaa piristymään jo, ehkä ne on noi klementiinit mitä syödään lasten kanssa kilpaa, alkaa C-vitamiini potkia. :D

Koska näihin ei valmista ohjetta ollut, päätin käyttää viime vuonna tekemieni ihanien valkosuklaafudgejen ohjetta pohjana. Jos haluat niitä, KLIK



OHJE

1prk kondensoitua maitoa

2,5dl fariinisokeria
aavistuksen reilu ½dl glukoosisiirappia
125g voita kuutioituna pieniksi paloiksi
1pss Hopeatoffee namuja
0,5-1tl mustaa pastaväriä
200g valkosuklaata

Laita maito, sokeri, siirappi, voi ja namut kattilaan.
Keittele hiljalleen noin 10 minuuttia, jotta kaikki on sulaa ja massa on tasaista.
Älä kiehuta.

Kun karkitkin ovat sulaneet, lisää ½tl mustaa pastaväriä.
Nosta lämpö korkeammalle, jotta seos alkaa kiehua.

Tarkista väri ja jos tuntuu, ettei ole tarpeeksi mustaa, lisää toinen ½tl pastaväriä lisää.
Ilman pastaväriä väri on harmaa.
Keitä 6-8 minuuttia niin, että seos kiehuu koko ajan, sekoita koko ajan!
Seos paksuuntuu huomattavasti tänä aikana.

Ota pois liedeltä ja lisää paloiteltu valkosuklaa.
Sekoita reippaasti, jotta se sulaa, massa jäähtyy ja kiinteytyy tosi paljon.

Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.
Oma vuoka on noin 17x27cm, eli ei kovin suuri.
Tasoita massan pinta ja anna olla huoneenlämmössä puolisen tuntia.
Nosta sitten jääkaappiin vähintään 5 tunniksi jähmettymään.



Leikkaa paloiksi ja herkuttele! :)


maanantai 18. marraskuuta 2013

Tee-Se-Itse Kuivaliha

... Eli siis Beef Jerky.

Meillä tämä toimitti miehen synttäri/isänpäivä yllätystä. Ja yllättyipä mies kovin ja ilahtuikin! Varsin onnistunut yllätys siis! :)

Näitähän voi tehdä kasan ja pakata paperipusseihin jotka koristelee yksinkertaisesti nauhoilla ja muilla ja antaa joululahjaksi tai joululahjan lisäksi. Ihan superhyvä lahjaidea!

Kuivaliha on tosi kallista, jos sitä ostaa kaupasta valmiina. Lisäksi se on tositosi suolasta, ainakin mun makuun se on liian suolasta ja välillä ihan liian tulistakin! Mä en tykkää, että joudun juomaan litran vettä muutaman pienen lihapalan takia. 
Toisaalta ymmärrän sen hinnan, toisaalta en.
Itsetehtynä kuivaliha on kohtuullisen hintaista, riippuen tietenkin lihasta, jota käyttää.
Mä vähän pihistelin ja ostin naudan ulkopaistia, jonka kilohinta oli noin 15e. Monissa ohjeissa suositellaan naudan sisäfilettä, mutta koska sen kilohinta näytti olevan 26e ja pienin paketti minkä siitä kasasta löysin, oli himpun vajaa 2kiloa, jätin sen kauppaan ja otin halvempaa. Hyvin toimii tommonen halvempikin liha! Katsoo semmosen palan, missä ei ole juurikaan sitä ällöö valkoista, niin siistimistäkään ei juuri ole! :)

Mun lihaklönttini oli vähän reilu 900g ja kun olin lihat pussittanut valmiina paperipussiin, sen paino oli 280g, eli kolmasosa jäi ja loput haihui mihin lie! Huh!

Liibalaaba, te varmaan haluatte asiaan jo! :D


Tämä maustemäärä on tehty siis 900-1000g painoiselle lihaklöntille!

0,75rkl suolaa
1tl sokeria
1tl valkosipulijauhetta
0,5tl sipulijauhetta
0,5tl cayennepippuria
0,5tl chipotle jauhetta (tai muuta chiliä)
0,5tl kuivattua korianteria
0,5tl savupaprika jauhetta

Laita kaikki mausteet kulhoon ja sekoita sekaisin.

Kuivaa lihan pinta talouspaperilla tosi hyvin.
Leikkaa sitten ohuita viipaleita koko klöntistä.
Paksuus saa olla 0,5-1cm, riippuen miten paksuja haluat siipaleiden olevan valmiina. 
Mä leikkasin niin ohuita kun osasin, eli varmaan tota 0,5cm luokkaa oli kaikki.
Jostain luin vinkin, että pakastaa hetken lihaa ennen leikkaamista, niin onnistuu paremmin, mutta hyvä terävä veitsi kyllä leikkaa lihaa, vaikkei kohmeessa olekaan. 
Jos mä osaan, kaikki muutkin osaa! ;)

 
Takas asiaan!

Laita liha muovipussiin ja kaada mausteseos päälle, sekoita tosi hyvin.
Sulje pussi ja laita marinoitumaan 24h ajaksi jääkaappiin.

Kun maaginen 24h on kulunut, päästään tositoimiin!

Lämmitä uuni 80 asteeseen.
Laita pellin päälle ritilä, mulla meni kaksi ritilää tähän lihamäärään.
Levittele lihasuikaleet ritilälle niin ettei ne koske toisiinsa, mutta lähekkäin, jotta kaikki mahtuu.

Laita sitten uuniin molemmat pellit.
Jos tosiaan on kaksi peltiä eikä kiertoilmaa (en tiedä paljon kiertoilmassa pitäisi olla sitten asteita, älkää kysykö) käy vaihtamassa peltejä tunnin- puoltentoista välein, jotta molemmat paistuvat tasaisesti.

Noin 4h paistamisen jälkeen käännä lihasuikaleet, jotta paistuvat myös alapuolelta.
Jatka paistamista 3-4h vielä, pari kertaa vaihtaen peltien paikkoja.

Omat lihani oli uunissa noin 7,5h.

Anna jäähtyä ja laita sitten ilmatiiviiseen rasiaan.
Kuulemma noin 3kk näiden pitäisi säilyä, paha sanoa, kun nämä tulee syötyä jo alle 1kk ajassa :D

Nauti aina kun mieli tekee pikkusuolaista!
Nämähän on mitä mainioin karppi herkku! ;) 

lauantai 9. marraskuuta 2013

Cheddar-Pekoni Mättöleipä

Meillä on tää viikko yhtä juhlaa! Melkein.
Miehen synttärit ja isänpäivä osuu melkein joka vuosi samalle viikolle, välillä ne on jopa peräkkäisinä päivinä! Tänä vuonna sentään pari päivää väliä. 

Mun mies rakastaa, siis oikeesti rakastaa, cheddaria ja pekonia. Mut siis, kukapa ei? Onhan noi nyt ihania ja jos ne yhdistää, ne on vieläkin parempia! ;)


Alotin tän suunnittelun tosi ajoissa, maanantaina, miehen synttärit torstaina! Eli tosi ajoissa! Hyvin kerkeää kolmessa päivässä sunnittelemaan ja saamaan selvät sävelet!
Pinterestissä tuli vietettyä aika paljon aikaa maanantaina ja tiistaina, siis niin paljon, että puhelin piti ladata kaksi kertaa päivässä! Eli tosi paljon. Mutta kyllä te tiedätte, kun sinne menee, ei sieltä ihan nopsaan pääse pois. Hakusanojen ammuntaa oikein urakalla ja sydämien merkkailuja. Kun mä näin tästä leivästä jonkun kuvan siellä, tiesin heti, et tota on tehtävä! Reseptiä etsimään ja tutkimaan. Hah, sehän onkin ihan superhelppo!

Tähän leipään ei tarvitse kuin neljä ainesosaa, jos ostaa leivän valmiina. Voitteko uskoa!? NELJÄ! Kyllä vain. Ja tekemiseen menee oikeesti ihan muutama minuutti ainoastaan. Vaikeinta tässä on odottaa että jäähtyy sen verran, että uskaltaa iskeä sormensa sulan juuston, pekonin ja leipäpalojen väliin! Se oli vaikeeta, oikeesti!


Meidän perheeseen kuuluu viisi ihmistä ja meiltä meni alle 5 minuuttia kun me tää ahmittiin! Joo, vähän hävettää, mut kun ekan maistiaisen sai, siitä ei ollut paluuta. Lapset oli ihan taivaassa myös! Ja itse sankari, jolle tämä leipä oli synttärikakun virkaa toimittamassa! :D

Suosittelen kaikesta sydämestäni kokeilemaan tätä! Seuraavana päivänä kannattaa tasoittaa kaikkea tätä rasvaisuutta vaikka jollain ihanalla salaatilla, itse elin hedelmillä seuraavan päivän :D Tässä ei ole MITÄÄN terveellistä! Mut tarvitseeko aina ollakaan? ;)



Tarvitset siis

1 ranskanleivän
180-200g cheddarjuustoa
140g (1pkt) pekonia
1dl sulatettua voita

Leikkele pekonit pieniksi kuutioiksi ja laita kuivalle pannulle paistumaan.
Sillä välin kun pekoni paistuu, leikkaa leipään ristikkokuvio, älä leikkaa ihan pohjaan asti, vaan jätä 1-2cm jottei leipä hajoa.
Raasta cheddar.
Ime talouspaperilla ylimääräinen rasva pekoneista pois.

Sit hauskaan osioon!

Survo cheddarjuustoa kaikkiin väliköihin.
Survo vähän lisää, nimittäin pekoneita!
Lorota voi joka puolelle leipää.

Kääri leipä folioon. Tosi hyvin.

Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia.
Ota folio pois leivän päältä (ei alta tietenkään) ja paista vielä 10 minuuttia.

Anna jäähtyä hetki, jos maltat ja iske kiinni!

maanantai 4. marraskuuta 2013

Maustetut vaahtikset

Tein eskarin halloween juhliin vaahtiksia.
Turkinpippuri ja tuttrifrutti.


Vaikka maku on hyvä, ulkonäkö on kaikkea muuta! Näiden kanssa ei mennyt hommat ihan niinkuin piti. Mutta koska maku oli tosi jees ja pieni limaisuus sopii halloweeniin, nämä pääsivät nyyttäripöytään! :)

Kerron teille nyt kuinka tein ja kuinka teen ensikerralla, tee niinkuin mä teen ensikerralla, vältyt limaisilta pinnoilta! 

Perusmassan ohjeen löydät täältä KLIK
Lisäksi tarvitset:

Turkinpippuri

0,75dl Turkinpippurimurskaa (suosittelen käyttämään ihan oikeita turkkareita, ei valmista crushia, saat kivaa polttelua näin, jota ei crushista tule)
Salmiakkijauhetta kaksi kiekkoa

Mä käytin ihan hienoksi jauhettua turkinpippuria kuorruttamiseen ja se vähän tykkäis kostua, joten älä käytä sitä, vaan etsi tota salmiakkijauhetta (ainakin Makuuneista olen itse sitä ostellut)

Turkinpippurimurska laitetaan kattilaan ja keitellään sokereiden kanssa, jolloin murska sulaa sinne!
Muutoin tehdään kuin ohjeessa on.

Ja salmiakkijauhe sekoitetaan maissijauhojen ja tomusokerin sekaan.


TuttiFrutti

0,75dl tuttifrutti crushia
Tämä kanssa laitetaan kattilaan ja keitellään jotta sulaa joukkoon.
Ja tehdään muuten niinkuin ohjeessa on.

Kuorruttamiseen en käyttäisi mitään muuta kuin maissijauho-tomusokeria, jos haluaa välttämättä jotain väriä siihen, 1-2rkl tavallisen tomusokerin tilalle mansikkatomppaa tai jauhemaista väriä tomusokerin ja maissijauhon lisäksi.

Mä itse jauhoin tuttifrutticrushia kuorrutteeseen ja se vettyi ihan heti. Ihan katastrofaalinen lopputulos, mutta kokeilinpas! Ei toimi. 


Mutta kyllä itsetehtyt vaahtokarkit on vaan niiiiiiin paljon parempia kuin kaupan, vaikka ei ihan täydellisesti onnistuisikaan. Silti ne voittaa! Mä itse en välitä supersitkeistä vaahtokarkeista ja nämä ei moisia ole, jos vaan malttaa odottaa seuraavaan päivään. Tuoreeltaan nämä on sitkeitä. Hyviä, mutta sitkeitä. Seuraavana päivänä vain vähän sitkeitä, pehmeitä, kuohkeita ja ihanan maukkaita! Ja mikä parasta, nää on niin helppo ja nopea tehdä! :)