Viikko enää jouluun! Kääk! Lokakuun alusta asti olen suunnitellut ja odottanut ja miettinyt. Aika on tuntunut niin pitkältä, ei joulu tule vielä pitkään aikaan.
Tänä aamuna sitten havahduin, että ihan oikeesti, jouluun on viikko ja vaikka mitä on tekemättä! Lahjat osa ostamatta, suurin osa paketoimatta. Kinkku sentään on ostettu pakastimeen. Mitään muuta ei sitten olekaan. Pipareita leivottiin ja koristeltiin. Torttuja ollaan keretty syödä kerran! Siis kerran! Apua! Taatelikakku ei ole tehty, eikä todellakaan saaristolaisleipä, saatika karjalanpiirakat. Kotitekoisen limpun saan nyt kyllä unohtaa, ostan kaupasta. Laatikoita ei ole tehty, eikä kyllä aineksiakaan ostettu. On mulla voita ja kermaa.
Mutta nyt keskitytään tähän hetkeen! Makeisiin. Nameihin. Ihaniin pikku juttuihin.
Mä yhä metsästän sitä täydellistä fudge reseptiä, jossa on vaan rehellisiä raaka-aineita, eli kermaa, sokeria ja voita. Ja makujuttuja. Hyvin lähellä kävin jo, kun tein rommirusinafudgea, mutta ei ihan. Maku oli täydellinen ja suutuntuma ihana, mutta rakenne ei todellakaan. Toinenkin erä erimaulla epäonnistui. Maku on aika kiva ja veikeä, mutta rakenne on kuin soft caramel. Tarttuvaa.
Näissä fudgeissa rakenne on just niinkuin pitää ja maku on taivaallisen ihana. Ja makea.
Meillä on nyt tänä jouluna se THE juttu rocky road ja sitä onkin tehty erilaisina versioina. Nam!
Nyt kuitenkin tähän fudgeen...
Pohjana käytin hyväksi todettua ohjetta pienillä muokkauksilla.
Viime jouluna tein valkosuklaafudgea klik joka toimi perustana tällekin ohjeelle.
1 tölkki kondensoitua maitoa
1dl sokeria
1,5dl fariinisokeria
reilu 0,5dl vaaleaa siirappia/glukoosisiirappia/maissisiirappia
125g voita
180g maitosuklaata
2dl suolapähkinöitä
3-4dl minivaahtiksia
Laita maito, sokerit, siirappi ja voi kattilaan.
Lämmittele miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes sokeri ja voi on sulanut.
Älä keitä.
Nosta sitten lämpö kovemmalle ja kiehuttele 6-8min kunnes seos paksuuntuu selvästi.
Muista sekoitella seosta ihan koko ajan.
Nosta pois liedeltä ja sekoita suklaa sekaan.
Sekoittele.
Lisää suolapähkinät ja kourallinen vaahtiksia ja pyöräytä hyvin sekaisin.
Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja ripottele loput vaahtikset pinnalle ja painele niitä jotta jokainen tarttuu massaan.
Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi pöydällä ja nosta sitten jääkaappiin yöksi. Tai useammaksi tunniksi.
Leikkaa kivoiksi annospaloiksi ja herkuttele. Anna vähän kavereillekin.
tiistai 16. joulukuuta 2014
perjantai 12. joulukuuta 2014
Riisimuromakeiset
Nämä sopii näin joulun alla vaikka lahjaksi kavereille! Tai pikkujouluihin herkuteltavaksi.
Tai ihan vaan yksin syötäväksi! Synttäreillä varmasti ihan hitti.
Niin helppo tehdä, että pienempikin lapsi pystyy nämä tekemään.
Riittää kun aikuinen sulattaa suklaan ja voin pienemmille leipojille.
Säilyvyydestä en tiedä, nämä hävisivät niin nopeasti meidän jääkaapista, että meinasin jäädä ihan täysin ilman! :)
Määrä: aika monta
35g voita
3 suklaapatukkaa (näissä on mars)
4-5dl riisimuroja
Sulata vesihauteessa voi ja suklaa.
Kaada riisimurojen päälle ja sekoita.
Annostele namivuokiin ja nosta jääkaappiin jähmettymään.
Hellapoliisin sivuilta bongasin tämän alunperin kun etsin Herra 7veelle jotain tekemistä kun kuulemma oli ihan pakko saada jotain tehdä, mutta keittiötä en millään olisi jaksanut siivota herran jäljiltä. Näiden tekemisessä riitti kun pyyhkäisi pöydän jälkikäteen. Tykkään tollasesta siivoamisesta ;)
Tai ihan vaan yksin syötäväksi! Synttäreillä varmasti ihan hitti.
Niin helppo tehdä, että pienempikin lapsi pystyy nämä tekemään.
Riittää kun aikuinen sulattaa suklaan ja voin pienemmille leipojille.
Säilyvyydestä en tiedä, nämä hävisivät niin nopeasti meidän jääkaapista, että meinasin jäädä ihan täysin ilman! :)
Määrä: aika monta
35g voita
3 suklaapatukkaa (näissä on mars)
4-5dl riisimuroja
Sulata vesihauteessa voi ja suklaa.
Kaada riisimurojen päälle ja sekoita.
Annostele namivuokiin ja nosta jääkaappiin jähmettymään.
Hellapoliisin sivuilta bongasin tämän alunperin kun etsin Herra 7veelle jotain tekemistä kun kuulemma oli ihan pakko saada jotain tehdä, mutta keittiötä en millään olisi jaksanut siivota herran jäljiltä. Näiden tekemisessä riitti kun pyyhkäisi pöydän jälkikäteen. Tykkään tollasesta siivoamisesta ;)
tiistai 9. joulukuuta 2014
Pannukakut
Itseasiassa pannukakut muffarimuodossa.
Kuka ei tykkää pannareista? Siis kaikkihan tykkää! Tai ainakin meidän perhe tykkää.
Tosi tosi tosi paljon.
Näitä syötiin isänpäivänä brunssilla. Yleensä teen lättyinä, mutta nyt halusin jotain vähän erilaista ja tein minimuffaripellillä nämä. Nam!
Maailman parhaiden pancakejen ohje
3 kananmunaa
3 rkl fariinisokeria
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
2,5 dl maitoa
1prk (á200g/2dl) kermaviiliä/jogua tai piimää
1/2 dl öljyä
Vatkaa munat ja sokerit kuohkeahkoksi vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään.
Sekoita munasokerivaahtoon vuorotellen kuivia ja märkiä aineksia.
Paista keskilämmöllä ILMAN ÖLJYÄ TAI MUUTA RASVAA molemmin puolin nätin ruskeiksi.
Jos käytät rasvaa, pinnasta tulee laikukas, ei nätin tasainen.
Ohjeesta poiketen annostelin taikinan minimuffinipeltiin.
MUISTA RASVATA KOLOT! Lähtee helpommin irti. Mä en rasvannut ja sainkin irrotella coctailtikulla jokaisen yksitellen irti :D
Paista 175 asteessa kunnes pinta on saanut vähän väriä ja ovat kypsiä, noin 20 minuuttia.
Ennen paistamista voit tökkiä pakastimesta (tai tuoreita jos löydät) marjoja.
Vadelmat näyttää kivasti aivoilta! :) Ehkä halloweeniksi ensi vuonna?
Täältä voit käydä vilkaisemassa miltä näyttää lätyt paistinpannulla paistettuna, herkullisilta!
KlikKlik
Kuka ei tykkää pannareista? Siis kaikkihan tykkää! Tai ainakin meidän perhe tykkää.
Tosi tosi tosi paljon.
Näitä syötiin isänpäivänä brunssilla. Yleensä teen lättyinä, mutta nyt halusin jotain vähän erilaista ja tein minimuffaripellillä nämä. Nam!
Maailman parhaiden pancakejen ohje
3 kananmunaa
3 rkl fariinisokeria
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
2,5 dl maitoa
1prk (á200g/2dl) kermaviiliä/jogua tai piimää
1/2 dl öljyä
Vatkaa munat ja sokerit kuohkeahkoksi vaahdoksi.
Yhdistä kuivat aineet keskenään.
Sekoita munasokerivaahtoon vuorotellen kuivia ja märkiä aineksia.
Paista keskilämmöllä ILMAN ÖLJYÄ TAI MUUTA RASVAA molemmin puolin nätin ruskeiksi.
Jos käytät rasvaa, pinnasta tulee laikukas, ei nätin tasainen.
Ohjeesta poiketen annostelin taikinan minimuffinipeltiin.
MUISTA RASVATA KOLOT! Lähtee helpommin irti. Mä en rasvannut ja sainkin irrotella coctailtikulla jokaisen yksitellen irti :D
Paista 175 asteessa kunnes pinta on saanut vähän väriä ja ovat kypsiä, noin 20 minuuttia.
Ennen paistamista voit tökkiä pakastimesta (tai tuoreita jos löydät) marjoja.
Vadelmat näyttää kivasti aivoilta! :) Ehkä halloweeniksi ensi vuonna?
Täältä voit käydä vilkaisemassa miltä näyttää lätyt paistinpannulla paistettuna, herkullisilta!
KlikKlik
keskiviikko 3. joulukuuta 2014
Sitruunaiset juustokakkuset
Pari viikkoa takaperin meillä oli mammojen pikkujoulut nyyttärimeiningillä ja sinne jokainen toi jotain herkkua tarjolle.
Tarjottavaa olikin runsaasti, ei varmasti kenellekään jäänyt nälkä.
Pöytä oli täynnä naposteltavia, toinen täynnä salaattia, keksejä, patonkeja, juustoja ja muita täytteitä salaatin sekaan.
Ja sitten oli jälkkäriä.
Ja juotavaa.
Ja hyvää seuraa.
Alunperin suunnittelin tekeväni ison juustokakun, mutta eihän moista olisi kukaan edes jaksanut katsoa syötyään mahan täyteen muita juttuja. Vaihdoin ideaa ja tuumasin, että pienet muutaman haukun juustokakkuset voisi mennä paremmin kaupaksi.
Ja niinhän ne menikin. :)
Ohjeesta tulee 24 normaalikokoista juustokakkusta, minejä varmasti tuplat.
24 Kaurakeksiä
300g tuorejuustoa (philadelphia)
4dl kermaa
1 sitruunan kuori raastettuna
1 sitruunan mehu puristettuna
5 liivatelehteä
Tomusokeria maun mukaan, laitoin myös vaniljasokeria
Vadelmamehua
valkosuklaata koristeluun
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä.
Laita muffinssipaperit muffinssipellin koloihin ja jokaiseen paperiin yksi (1) kaurakeksi kokonaisena. Keksi pehmenee kivasti, helppo syödä lusikallakin.
Vatkaa kerma kuohkeaksi, lisää juusto ja sokeri. Sekoita ja tarkista maku.
Sekoita sitruunankuori sekaan.
Kuumenna sitruunamehu kuumaksi ja lisää siihen liivatelehdet.
Lisää ohuena nauhana kokoajan sekoittaen massan sekaan.
Annostele jokaiseen paperiin saman verran juustomassaa.
Sulata vadelmat ja siivilöi siemenet.
Liruttele mehua jokaisen juustokakkusen päälle ja sekoita koktailtikulla kuviota sekaisin.
Nosta kylmään jähmettymään ainakin muutamaksi tunniksi, suosittelen ainakin 4h.
Raasta valkosuklaata kakkusten päälle ja nosta tarjolle.
Tarjottavaa olikin runsaasti, ei varmasti kenellekään jäänyt nälkä.
Pöytä oli täynnä naposteltavia, toinen täynnä salaattia, keksejä, patonkeja, juustoja ja muita täytteitä salaatin sekaan.
Ja sitten oli jälkkäriä.
Ja juotavaa.
Ja hyvää seuraa.
Alunperin suunnittelin tekeväni ison juustokakun, mutta eihän moista olisi kukaan edes jaksanut katsoa syötyään mahan täyteen muita juttuja. Vaihdoin ideaa ja tuumasin, että pienet muutaman haukun juustokakkuset voisi mennä paremmin kaupaksi.
Ja niinhän ne menikin. :)
Ohjeesta tulee 24 normaalikokoista juustokakkusta, minejä varmasti tuplat.
24 Kaurakeksiä
300g tuorejuustoa (philadelphia)
4dl kermaa
1 sitruunan kuori raastettuna
1 sitruunan mehu puristettuna
5 liivatelehteä
Tomusokeria maun mukaan, laitoin myös vaniljasokeria
Vadelmamehua
valkosuklaata koristeluun
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä.
Laita muffinssipaperit muffinssipellin koloihin ja jokaiseen paperiin yksi (1) kaurakeksi kokonaisena. Keksi pehmenee kivasti, helppo syödä lusikallakin.
Vatkaa kerma kuohkeaksi, lisää juusto ja sokeri. Sekoita ja tarkista maku.
Sekoita sitruunankuori sekaan.
Kuumenna sitruunamehu kuumaksi ja lisää siihen liivatelehdet.
Lisää ohuena nauhana kokoajan sekoittaen massan sekaan.
Annostele jokaiseen paperiin saman verran juustomassaa.
Sulata vadelmat ja siivilöi siemenet.
Liruttele mehua jokaisen juustokakkusen päälle ja sekoita koktailtikulla kuviota sekaisin.
Nosta kylmään jähmettymään ainakin muutamaksi tunniksi, suosittelen ainakin 4h.
Raasta valkosuklaata kakkusten päälle ja nosta tarjolle.