Tällä kertaa maistelen kasvisruokia ja koitan jokaisesta rakentaa kivan aterian teille!
Mä käytän aika vähän valmiita kasvisjuttuja, yleensä teen pihvini ja palleroni ihan itse alusta asti, mutta kyllähän tämmöset elämää helpottaa! :)
Pari viikkoa siis maistellaan perheen kesken Hälsans kök pakasteita.
Enemmän tietoa löytyy Hälsans Kök nettisivuilta.
Maistelut siis aloitettiin falafel pyöryköillä, niinkuin otsikkokin jo antaa ymmärtää ;)
Mä rakastan falafeleita! Ihan tosi paljon. Anoppi tekee parhaat falafelit.
Ei oltu ennen näitä maisteltu valmispakasteena, joten odotukset oli tietenkin aika korkealla.
Etenkin siinä vaiheessa, kun avasin pahvipaketin ja nuuskaisin. Tuoksu ainakin vakuutti.
Mä paistoin omani ihan uunissa, koska aterialla oli aika paljon oliiviöljypitoisia ruokia ja ranet paistelin reilussa määrässä öljyä. Näin, jottei ruoka ihan uisi öljyssä. Pah! :D
Tuotetiedot
Kikherne (47%), kesäkurpitsa, sipuli, kasviöljy, korppujauho/vehnäjauho, vesi, suola, hiiva, leivänparanne (kasvisöljy), paprikauute), persilja, mausteet, suola (1,5 %), vesi, stabilointiaine(metyyliselluloosa), nostatusaine (natriumkarbonaatti), valkosipulijauhe, hiiva. Saattaa sisältää hivenen soijaa, kananmunaa ja seesaminsiemeniä. Voimakassuolainen.
Meillä oli siis illallisella falafel pyöryköitä, itse tehtyjä pitaleipiä, hummusta, tomaattichilimössöä ja tosi simppeli salaatti, sekä tosi hyviä ranskalaisia ja tahinia.
Koska olen yksinkertaisesti niin ihana, jaan teille reseptit, pääsette myös herkuttelemaan! :)
Falafel pyörykät siis pakasteesta. Aika jees. Uunissa paistettuna ei tule niin rapeaa pintaa, mutta eipä se syömistä haitannut. Makukin oli tosi kiva. Koostumus vähän jauhoinen, mutta tosi pehmeä.
Pita leipäset
2,5dl lämmintä vettä
2tl kuivahiivaa
6-7dl vehnäjauhoja
2tl suolaa
1-2tl oliiviöljyä
Sekoita lämmin vesi ja hiiva keskenään.
Anna seistä noin 5 minuuttia, jotta hiiva liukenee täysin.
Lisää sitten 6dl jauhoja ja suola. Sekoita vähän ja lisää öljyä.
Levittele viimeinen 1dl jauhoja pöydälle ja kaada taikina siihen.
Vaivaa 3-5 minuuttia. Tää on raskasta, mut hei, saat kalorin kulutettua tulevalta aterialta!
(kaikki jauhot ei välttämättä "imeydy" taikinaan)
Nosta taikinapallero kulhoon ja anna kohota liinan alla 1-2h, eli kunnes on tuplannut kokonsa.
Älä vaivaa enää, mutta muotoile pötkyläksi.
Varoen leikkaa taikina 6-8 osaan.
Kaulitse pyöreitä kiekkoja, paksuudeltaan max 5mm.
Itselläni pellille mahtuu just just 6 pitaa.
Laita pitakiekot siis pellille. Säilytä liinan alla.
Paista 230 asteessa 3-5 minuuttia.
Pitat ovat valmiita, kun ne ovat kohonneet palleroiksi.
Hummus
1tlk kikherneitä
loraus sitruunamehua
1-2tl tahinia
monta gluggausta oliiviöljyä
suolaa
pippuria
paprikajauhetta
Laita kikherneet, sitruunamehu ja tahini kulhoon (tai jos sulla on, monitoimilaitteeseen).
Mulla lähti nyt hankintalistalle pieni ja näppärä monitoimilaite, sauvasekottimella oli aika tyhmää tehdä tätä!
Soseuta kikherneet, lisää öljyä, mielellään koko ajan sekoittaen.
Kun rakenne alkaa olla sopiva, mausta suolalla ja pippurilla.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sitä, mitä puuttuu.
Tasoittele hummus kulhoon epätasaisen tasaisesti, luruta oliiviöljyä ihan vähän päälle ja ripottele paprikajauhetta.
Tomaatti-chilimössö
2tlk (pientä) tomaattipyrettä
noin 1tlk oliiviöljyä (eli siis kun olet tyhjännyt pyretölkit, täytä 1 öljyllä)
Suolaa
Pippuria
Tuoretta persiljaa
Sipulia tosi pieneks pilkottuna
Chiliä
Sekoita tomaattipyre ja öljy. Lisää öljyä vähän kerrallaan, jottei mössöstä tule liian löysää.
Lisää sipuli, silputtu persilja ja sekoita.
Mausta pippurilla, suolalla ja chilillä.
Tarkasta maku.
Mössön kuuluu olla tulista, mutta oman maun mukaan.
Superhelppo salaatti
Pätkä kurkkua
Pari tomaattia
Sopivasti vihreitä oliiveja
Sitruunamehua
Oliiviöljyä
Pippuria
Tuoretta persiljaa
Leikkaa kurkku, tomaatti ja oliivit pieniksi paloiksi. Niitä on mukavempi syödä pitan sisällä, kun ovat pieniä.
Lisää silputtua persiljaa ja oliiviöljyä.
Mausta sitruunalla ja pippurilla.
Ranskalaiset
Kiinteitä perunoita
Öljyä
Aikaa
Suolaa
Kuori perunoista jonkun verran kuoria pois. Älä kaikkia.
Ai miksi? No siksi, koska se näyttää kivemmalta!
Pilko perunat suikaleiksi.
Nosta ne kulhoon ja kaada päälle kylmää vettä niin, että kaikki perunat peittyy.
Anna lillua useampi tunti.
Taas ihmettelet, että miksi, eikö niin?
Siksi, koska me ei haluta niin paljoa tärkkelystä ja me halutaan ranskalaiset irrallisina.
Kaada vesi pois ja levittele perunat pyyhkeen päälle.
Kuivaa enimmät vedet pois.
Vesi ja öljy ei tykkää toisistaan.
Laita perunat isoot kattilaan tai kasariin.
Kaada päälle öljyä niin paljon, että kaikki on peittynyt.
Käännä hella täysille.
Kun öljy porisee, säädä vähän matalemmalle lämpöä (itselläni 1-6, käytin 4 ja 5 vuorotellen)
Sekoittele aina välillä.
Anna siellä porista.
Anna vaan. Tosi kauan.
Vieläkin.
Noin 40 minuuttia myöhemmin voisi jo alkaa näyttääkin joltain.
Nää ottaa aikansa. Jos haluat jotain nopeeta, osta valmiita kaupasta, mut älä vikise, kun ne ei maistu niin hyvältä. Eikä ne oo rapeita.
Kun ranskalaiset vihdoin näyttää siltä miltä niiden pitää ja ne tuntuu kauhaan rapeilta ne on valmiita.
Nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta edes osa öljystä imeytyy pois.
Mausta suolalla ja herkuttele.
Nää on kaiken ajan arvosia! Uskokaa mua!
Miehestä näki, että se oli tosi kade, kun mä tein niin hyviä raneja, kun hänen omansa ei ihan onnistunut. Joskus se hifistely ei vaan toimi, vaan se yksinkertaisin! :)
Mun lautanen näytti tältä
Omnom, pitaa, hummusta ja mössöä. Toimii!
Blogisi on mahtava ja monipuolinen - heitinkin sinulle haasteen, joka löytyy omasta blogistani http://keijukaistenmaan-herkkublogi.blogspot.fi/2013/05/blogihaaste.html
VastaaPoistaToivottavasti lähdet mukaan...