perjantai 30. lokakuuta 2015

ZombiePizza

Himottelisi kirjoittaa Tsompipitsa otsikoksi, mutta ehkä en :)

Meillä ei sen kummemmin juhlita huomista, eli Halloweenia. Ehkä jotain jännittäviä nameja ostan kaupasta, mutta siinäpä se.

Miten teillä juhlitaan?

Oman panokseni annan näillä kaaaaauan sitten tehdyillä minipizzoilla.
Superhelppoa ja nopeaa. Ja söpöä!

Näissä on maustettua tomaattimurskapyrettä (yrttejä, pippuri,valkosipuli ja suola)
Mozzarellajuustoa
Mustia oliiveja renkaina

Pizzapohjan päälle tomaattimössöä ja juustoa. Juuston päälle renkaat silmiksi.
Tadaa! Valmista!

En tiedä, pitäisikö näiden olla kuitenkin muumiopizzoja? Ehkä enemmällä juustomäärällä.
Zombeja nää on ;)

Herkullista (tai karmivaa) Viikonloppua! 



tiistai 20. lokakuuta 2015

Marjapatukat




Nämä pienet palat on herkkua arjen keskellä. Tai no, voihan näistä leikata isojakin paloja. :)
Mutta jos leikkaa pieniä, voi syödä kaksi, eikö vain?

Mulla on itseasiassa kaksi versiota tästä, joista toinen on terveellisempi ja toinen, noh, vähemmän terveellinen. Kumpikaan nyt ei terveellisyydellä hurraa, onhan näissä sentään sokeria, mutta mun päässä asia kompensoituu kaurahiutaleilla ja marjoilla. Tai viikonlopulla.

Tekeminen on helppoa ja nopeaa, paistaminen ottaa oman aikansa. Sitten alkaa se vaikein osuus. Vuoka pitää jäähdyttää huoneenlämpöiseksi ja laittaa sitten vähintään 2 tunniksi jääkaappiin. Odottaminen! Hyi! Ei sovi mulle. Saatoin siis maistaa heti lämpimänä ja polttaa suuni. Mutta oikeasti, odottaminen kannattaa. Patukoiden rakenne tiivistyy jääkaapissa, eikä ne murene miljoonaksi muruksi.




Huom! Lue ohjeen lopusta ohjeet hassuihin hajamääriin :)

Ohje

200g paloiteltua voita, pehmeää helpompi käsitellä
3,5dl vehnäjauhoja
3,5dl kaurahiutaleita
1-2,5dl fariinisokeria
1tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa
(1dl hilloa)
150-200g marjoja pakastimesta

Laita voi, jauhot, hiutaleet, sokeri ja leivinjauhe sekä suola kulhoon.
Mörssää (en oikeasti keksi parempaa sanaa) ainekset keskenään taikinaksi.
Taikina pysyy puristettaessa muodossaan eikä siinä ole muruja eikä jauhoja irrallaan.
Laita sitten vähän reilu puolet taikinasta vuoan pohjalle (omani on 25x25cm)
Painele taikina tiiviisti pohjaa myöten, ei reunoille.
Levitä (hillo ja) marjat pohjan päälle.
Murenna loppu taikina marjojen päälle ja painele tasaiseksi.

Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
Nosta jääkaappiin ja anna olla ainakin 2 tuntia.
Leikkaa paloiksi ja herkuttele.



Säilytys jääkaapissa, mutta sopii vaikka retkelle mukaan, nämä ei huoneenlämmöstäkään pahastu, rakenne vaan vähän pehmenee.



Hassut hajamäärät ohjeessa:

Fariinisokeri, 2,5dl patukoista tulee karamellisia, sitkeitä ja makeita. Ei liian makeita, mutta sen verran makeita, että en arkena moisia välipalaksi syöttäisi, vaan enemmänkin viikonloppuna jälkkäriksi. Itse rakastan karamellisia, sitkeitä patukoita, mutta toisaalta, vähempisokerisetkin on ihan taivaallisia.

Hillo, jos laitat hilloa, 150g marjoja riittää, jos et halua hilloa käyttää, 200g marjoja on passeli määrä peittämään pohjan kivasti. Hillo tuo lisämakeutta (itse laitoin puolukoita, helpotti kirpeyttä sopivasti), eikä siis ole pakollinen. Itse menen fiiliksen mukaan ja hillopurkin jämät on hyvä heittää tähän jos ei muuta käyttöä tule mieleen.

Marjat, kuten yllä sanoinkin, jos laitat hilloa, laita marjoja vähän vähemmän ja jos jätät hillon laittamatta, lisää marjojen määrää.

Ps. Jos käytät vadelmia, niitä kannattaa murentaa sormien välissä pienemmiksi, jotta ne leviää joka puolelle tasaisesti.


























keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Piparilevite



Kaikki varmaan tietää sen fiiliksen, kun kaappeja kaivaessa löytää jotain, jonka on unohtanut.
Niinkuin esim viime joululta avaamaton paketti pipareita ja eräpäivä lähestyy jo uhkaavasti.
Jotain pitäisi siis kehitellä.

Israelista ostin Biscoff levitettä, joka vei mun sydämeni. Ihanaa mönjäistä kanelilevitettä.
Siitä se ajatus sitten lähti, jos sitä voisi tehdä kotona. Tai jotain sen tyylistä edes.
Ja kyllähän sitä voi! Ja voi pojat miten tää viekään kielen mennessään. 
Karhukoplan jäsen numero kolme kysyi, voitaisiko tätä tehdä aina. Tottakai! ;)




Haluan huomauttaa, että kuvat on otettu heti tekemisen jälkeen, jolloin massa on huoneenlämpöistä, jääkaapissa rakenne kiinteytyy jonkun verran ja "kuivahtaa".
Itse tykkään tästä enemmän jääkaappikylmänä, mutta kukin tavallaan. Säilyy miten vain noin viikon, niinkuin tämä muka riittäisi niin kauan :)



Tarvitset

200g pipareita (itse rakastan niitä paksuja joissa on nallen kuva)
½dl öljyä
½dl vettä
tomusokeria

Laita piparit tehosekoittimeen ja surruttele kunnes kaikki on hienoa murua.
Lisää öljy ja vesi ja sekoita.
Lisää tomusokeria kunnes rakenne on mieleinen, itse lisäsin reilusti alle desin, makeutta tulee herkästi liikaa ja pipareissa itsessään sitä on jo reilusti.
Sekoita hyvin ja lado kannelliseen purkkiin.

Tämä on heti valmista syötäväksi, mutta kuten sanoin, tykkään itse kylmästä, joten muutama tunti jääkaapissa ennen herkuttelua on paikallaan. 

En suosittele kookosöljyn käyttämistä, jos aiot laittaa tämän jääkaappiin, rakenteesta voi tulla liian kova, jolloin levittäminen vaikka leivälle voi olla aika työn takana. Lisäksi se antaa kookoksisen sivumaun, joka ei mun mielestä ainakaan kuulu pipareihin, mutta ehkä jonkun mielestä kuuluukin ;)





sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Hattara popparit

Kauhea miten aika juoksee. Mä muistan ekan kerran kun näitä tein. Oli vappu ja vuosi 2009.
Eli yli 6 vuotta sitten! Siitä asti nää on ollut etenkin herra esikoisen lemppari ja näitä pyytelee tasaiseen tahtiin aina siihen asti että jaksan näitä tehdä. Mitä värikkäämpiä, sen paremmin nää kelpaa!

Nää on niin helppo tehdä. Ja nopea! Lasten synttäreillä ihan parasta! Ja leffailtoihin ;)

Multa on tulossa vielä ainakin 2 popparireseptiä tälle syksylle, mä olen nyt niin innostunut taas pitkän tauon jälkeen poppareista, että vanhoja lemppareita on tullut tehtyä tiuhaan. Ja kohta tekin pääsette niitä tekemään! ;)

Mutta nyt näihin, hattarapoppareihin, niinkuin näitä meillä kutsutaan.
Mitään hattaraahan näissä ei ole, vaan sokeria. Ja hattarassa on sokeria.
Ja väri on pastellinen, niinkuin hattarassa.
Mutta koska lapset kutsuu tällä nimellä, kutsun minäkin!



Tarvitset 1dl popparinsiemeniä
Öljyä
Suolaa tai 1rkl voita
4rkl vettä
3dl sokeria
Elintarvikeväriä

Kuumenna öljy kattilassa ja lisää popparin siemenet.
Anna poksahdella ja sammuta levy. 
Voit itse valita suolaatko popparit, vai käytätkö "hattaranesteessä" voita.
Itse teen aina voilla, enkä suolaa poppareita erikseen, mutta jos maidotonta tarvitsee, voin voi jättää pois, olen tehnyt niinkin!

Laita voi, vesi ja sokeri kattilaan ja kiehauta. Keittele kunnes sokeri on täysin sulanut.
Lisää haluamaasi väriä.
Annos on helppo jakaa useampaan kaatamalla kulhoihin ja lisäämällä niihin eri värejä. Näin saa söpöjä sateenkaaripoppareita! Jotka muuten meni koulun myyjäisissä heti! :)

Kaada sokerineste poppareiden päälle, sekoita hyvin ja laita tarjolle.

Säilytä tiiviissä pussissa tai laatikossa muutaman päivän huoneenlämmössä.

Hauskoja leffailtoja, vaikka nyt onkin sunnuntai ;)