maanantai 7. joulukuuta 2015
Hedelmätoffee
Mun käsissä on palovammoja, vesikelloja ja kynnet on lohjennut. Vatsassa majailee nameja, aika paljon ja verenkierrossa sokeria. Mutta mä olen vasta pääsemässä vauhtiin!
Tää on niin kivaa! Namien tekeminen siis, ei noi vesikellot peukaloissa ja palovammat siellä täällä. Onnistuessaan lopputulos palkitsee. :)
Maustamisesta taas, näihin tarvitset makupastaa tai makuesanssia/uutetta. Ja jos haluat lisää väriä, niin pastaväriä.
Nämä omani on maustettu ananaksella ja värjätty RosePink pastavärillä.
Tarvitset sokerimittarin (tai muun lämpömittarin)
Ohje
2,5dl sokeria
0,5rkl maissitärkkelystä
1,5dl glukoosisiirappia
1rkl voita (+ vuoan voiteluun)
115ml vettä
0,5tl suolaa
Makua
Väriä
Laita sokeri ja tärkkelys kattilaan ja sekoita.
Lisää siirappi, voi ja vesi ja laita hella päälle.
Sekoittele koko ajan kunnes seos alkaa kiehua.
Keskilämmöllä tai vähän reilummalla, ei täysillä!
Laita sitten sokerimittari paikoilleen ja anna olla.
Älä sekoittele.
Kun lämpö on 120 astetta (250-255F), ota hellalta ja sekoita suola mukaan.
Kaada seos voideltuun vuokaan (lasi tai metalli) ja anna jäähtyä kunnes pystyt käsitellä sitä.
Lisää maku ja väri ennen kuin alat käsitellä massaa.
Öljyä kätesi.
Vetele massaa käsien välissä pitkäksi ja laita päät yhteen ja taas pitkäksi.
Vetele kunnes massan väri vaalenee pastelliseksi ja kiiltäväksi ja se alkaa olla kovaa käsitellä.
Vedä mötikästä pitkää nauhaa ja leikkaa sopivia nameja leivinpaperin päälle. Nämä kaverit tykkää tarttua toisiinsa, koita pitää ne erillään.
Kun olet saanut kaikki leikattua, kääri namit pergamiiniin (tai voipaperiin tai leivinpaperiin).
Säilytä huoneenlämmössä.
lauantai 5. joulukuuta 2015
Kookos Toffee
Tästä reseptistä meinasi tulla mun painajainen. Mä tiesin tarkkaan mitä haluan ja miltä haluan että lopputulos näyttää, tuntuu ja maistuu.
Kaikenlaisia lopputuloksia sain aikaan, mutta ei ne ollut mitä halusin.
Kaikkein ärsyttävintä oli se, kun sokeri ja voi leikkasi kiinni ja voi erottui massasta ihan kokonaan! Monta kertaa! Hohhoo. Mutta viimein onnistuin ja nyt voin jakaa tämän teille hyvillä mielin hyvillä ohjeilla. :)
Varoitus, tämä on koukuttavan herkullista!
Kattila: Valitse paksupohjainen kattila, ei mitään rimpulaa eikä teflonia.
Sekoitin: EI LUSIKKA! Puinen tai silikoninen.
Lämpötila: Keskilämpö, ei liian kuuma. Omassa hellassani on asteikko 1-6 ja lämpö oli 4:ssä kunnes väri alkoi ruskistua selkeästi ja käänsin 3:seen.
Kärsivällisyys: Level 100, jota mulla ei ole, mutta oikeesti, mä en vitsaile, sitä tarvitaan!
Ohje
225g voita
2,5dl sokeria
Ripaus suolaa
2,5dl suklaata
Kookoshiutaleita
Laita voi, sokeri ja suola kattilaan ja ala sulatella.
Sekoittele iisisti, ei vatkaten tai hötkyillen, hämmennellen on aika hyvä.
Kun seos on tasaista ja voi on sulanut kokonaan ja massa alkaa kuplia, lopeta sekoittelu.
Anna mössön porista rauhassa, muutaman minuutin välein käy pyöräyttämässä mössöä, ihan vaan yks tai kaks pyöräytystä. Tiedän, mieli tekisi kauhoa enemmänkin, älä.
Anna porista ja ihaile kun väri alkaa ruskistua kauniin karamellisen ruskeaksi. Ah!
Kun väri alkaa olla hyvä, laita lasiin kylmää vettä ja tiputa pieni pisara toffeeta, jos se jähmettyy kovaksi, rapeaksi mötikäksi, seos on valmista.
Kaada leivinpaperille ja tasoittele tasaiseksi.
Levitä pieneksi leikattu suklaa tasaisesti ja anna sulaa hetki.
Levitä sitten lusikan nurjalla puolella suklaa tasaiseksi levyksi ja ripottele päälle runsaasti (tai jätä kokonaan pois) kookoshiutaleita.
Ja sitten se kaikkein vaikein osuus. Anna jäähtyä.
Leikkaa sitten käsin paloiksi ja herkuttele.
Peeäs, toimii loistavasti ilman suklaatakin. :)
Suosittelen säilyttämään näitä jääkaapissa.
Kaikenlaisia lopputuloksia sain aikaan, mutta ei ne ollut mitä halusin.
Kaikkein ärsyttävintä oli se, kun sokeri ja voi leikkasi kiinni ja voi erottui massasta ihan kokonaan! Monta kertaa! Hohhoo. Mutta viimein onnistuin ja nyt voin jakaa tämän teille hyvillä mielin hyvillä ohjeilla. :)
Varoitus, tämä on koukuttavan herkullista!
Kattila: Valitse paksupohjainen kattila, ei mitään rimpulaa eikä teflonia.
Sekoitin: EI LUSIKKA! Puinen tai silikoninen.
Lämpötila: Keskilämpö, ei liian kuuma. Omassa hellassani on asteikko 1-6 ja lämpö oli 4:ssä kunnes väri alkoi ruskistua selkeästi ja käänsin 3:seen.
Kärsivällisyys: Level 100, jota mulla ei ole, mutta oikeesti, mä en vitsaile, sitä tarvitaan!
Ohje
225g voita
2,5dl sokeria
Ripaus suolaa
2,5dl suklaata
Kookoshiutaleita
Laita voi, sokeri ja suola kattilaan ja ala sulatella.
Sekoittele iisisti, ei vatkaten tai hötkyillen, hämmennellen on aika hyvä.
Kun seos on tasaista ja voi on sulanut kokonaan ja massa alkaa kuplia, lopeta sekoittelu.
Anna mössön porista rauhassa, muutaman minuutin välein käy pyöräyttämässä mössöä, ihan vaan yks tai kaks pyöräytystä. Tiedän, mieli tekisi kauhoa enemmänkin, älä.
Anna porista ja ihaile kun väri alkaa ruskistua kauniin karamellisen ruskeaksi. Ah!
Kun väri alkaa olla hyvä, laita lasiin kylmää vettä ja tiputa pieni pisara toffeeta, jos se jähmettyy kovaksi, rapeaksi mötikäksi, seos on valmista.
Kaada leivinpaperille ja tasoittele tasaiseksi.
Levitä pieneksi leikattu suklaa tasaisesti ja anna sulaa hetki.
Levitä sitten lusikan nurjalla puolella suklaa tasaiseksi levyksi ja ripottele päälle runsaasti (tai jätä kokonaan pois) kookoshiutaleita.
Ja sitten se kaikkein vaikein osuus. Anna jäähtyä.
Leikkaa sitten käsin paloiksi ja herkuttele.
Peeäs, toimii loistavasti ilman suklaatakin. :)
Suosittelen säilyttämään näitä jääkaapissa.
torstai 3. joulukuuta 2015
Lasi karamelli
JOULUKUUUUUU!!!!
Jes! Vihdoin!
Tää tarkoittaa vaan yhtä juttua, namitehdasta!
Hiljaiseloa olen elellyt, jotta nyt joulukuussa sitten jaksan ja kerkeän tykittää mitä ihanempia herkkuja herkkujen perään! ;)
Joulukuu on mun lempikuukausi, voittaa synttärikuukaudenkin ihan mennen tullen.
Mulla on takataskussa vaikka mitä hyväsköitä ja niitä on tulossa blogiin aika reippaalla tykityksellä! Aika jees! Mun mielestä ainakin.
Noniin, aloitetaanko?
Mä en ole karkkien tekijä, vaikka se kiehtookin, mutta helpot jutut handlaan ja omasta mielestäni aika hyvinkin. Niinkuin esim nämä lasi karamellit.
Nää on niin helppo tehdä, aika nopeakin keitellä, eikä näissä oikein voi epäonnistua jos seuraa ohjetta. Makuvaihtoehtoja on paljon! Niinkuin värivaihtoehtojakin! Ja nää säilyy huoneenlämmössä pussissa (tai kannellisessa rasiassa) pitkänkin aikaa.
Tarvitset sokerimittarin (tai lihamittarin)
Ohje
3,75dl sokeria
1,25dl glukoosisiirappia/vaaleaa siirappia/maissisiirappia
1,25dl vettä
Makuainetta
Väriainetta
Laita sokeri, siirappi ja vesi kattilaan.
Keittele keskilämmöllä kunnes sokeri on sulanut.
Laita mittari paikoilleen ja käännä lämpö täysille (mulla on 1-6 asteikko).
MUISTA SEKOITTAA IHAN KOKO AJAN.
Keittele seosta kunnes asteita on 149-150 eli "hard crack" lämpöön (300F).
Ota pois levyltä (ja muista sulkea levy) ja sekoita makuaine sekaan, jos haluat myös jotain lisäväriä, lisää väriä ja sekoita kunnolla. Tää alkaa kiinteytymään aika nopsaan, voit laittaa takas kuumalle levylle pariksi sekunniksi jos seosta on vaikea sekoittaa.
Kaada sitten sukkelaan leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (omani on noin 18x27cm muistaakseni) ja tasoita tasaiseksi kallistamalla vuokaa ja auttamalla lusikalla.
Anna jäähtyä noin tunti tai kaksi.
Ota jäähtynyt karamellilevy vuoasta ja riko se pieniksi paloiksi.
Herra 4v oli keittiöapulaisena ja pudotti levyn noin 30cm korkeudesta pöydälle.
Siitä tuli aika kiva ääni ja levy hajoili hauskasti :)
Kaulimella paukuttelin paloja sopivan kokoisiksi paloiksi.
Sujauta suljettavaan pussiin (tai rasiaan) ripaus tomusokeria ja karamellipalaset.
Ravistele.
VAROITUS! Karamelli ei ole nimeltään "lasi" ihan huvikseen! Tää käyttäytyy samalla tavalla kuin lasi, paloista tulee teräviä ja sirpaleet etenkin on aika teräviä, käsittele siis varoen.