keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Falafel illallinen

Olen taas mukana Buzzador kampanjassa.
Tällä kertaa maistelen kasvisruokia ja koitan jokaisesta rakentaa kivan aterian teille!
Mä käytän aika vähän valmiita kasvisjuttuja, yleensä teen pihvini ja palleroni ihan itse alusta asti, mutta kyllähän tämmöset elämää helpottaa! :)

Pari viikkoa siis maistellaan perheen kesken Hälsans kök pakasteita.
Enemmän tietoa löytyy Hälsans Kök nettisivuilta.


Maistelut siis aloitettiin falafel pyöryköillä, niinkuin otsikkokin jo antaa ymmärtää ;)

Mä rakastan falafeleita! Ihan tosi paljon. Anoppi tekee parhaat falafelit.
Ei oltu ennen näitä maisteltu valmispakasteena, joten odotukset oli tietenkin aika korkealla.
Etenkin siinä vaiheessa, kun avasin pahvipaketin ja nuuskaisin. Tuoksu ainakin vakuutti.
Mä paistoin omani ihan uunissa, koska aterialla oli aika paljon oliiviöljypitoisia ruokia ja ranet paistelin reilussa määrässä öljyä. Näin, jottei ruoka ihan uisi öljyssä. Pah! :D

Tuotetiedot

Kikherne (47%), kesäkurpitsa, sipuli, kasviöljy, korppujauho/vehnäjauho, vesi, suola, hiiva, leivänparanne (kasvisöljy), paprikauute), persilja, mausteet, suola (1,5 %), vesi, stabilointiaine(metyyliselluloosa), nostatusaine (natriumkarbonaatti), valkosipulijauhe, hiiva. Saattaa sisältää hivenen soijaa, kananmunaa ja seesaminsiemeniä. Voimakassuolainen. 



Meillä oli siis illallisella falafel pyöryköitä, itse tehtyjä pitaleipiä, hummusta, tomaattichilimössöä ja tosi simppeli salaatti, sekä tosi hyviä ranskalaisia ja tahinia.
Koska olen yksinkertaisesti niin ihana, jaan teille reseptit, pääsette myös herkuttelemaan! :)

Falafel pyörykät siis pakasteesta. Aika jees. Uunissa paistettuna ei tule niin rapeaa pintaa, mutta eipä se syömistä haitannut. Makukin oli tosi kiva. Koostumus vähän jauhoinen, mutta tosi pehmeä.


Pita leipäset

2,5dl lämmintä vettä
2tl kuivahiivaa
6-7dl vehnäjauhoja
2tl suolaa
1-2tl oliiviöljyä

Sekoita lämmin vesi ja hiiva keskenään.
Anna seistä noin 5 minuuttia, jotta hiiva liukenee täysin.
Lisää sitten 6dl jauhoja ja suola. Sekoita vähän ja lisää öljyä.
Levittele viimeinen 1dl jauhoja pöydälle ja kaada taikina siihen.
Vaivaa 3-5 minuuttia. Tää on raskasta, mut hei, saat kalorin kulutettua tulevalta aterialta!
(kaikki jauhot ei välttämättä "imeydy" taikinaan)
Nosta taikinapallero kulhoon ja anna kohota liinan alla 1-2h, eli kunnes on tuplannut kokonsa.

Älä vaivaa enää, mutta muotoile pötkyläksi. 
Varoen leikkaa taikina 6-8 osaan.
Kaulitse pyöreitä kiekkoja, paksuudeltaan max 5mm.

Itselläni pellille mahtuu just just 6 pitaa.
Laita pitakiekot siis pellille. Säilytä liinan alla.


Paista 230 asteessa 3-5 minuuttia.
Pitat ovat valmiita, kun ne ovat kohonneet palleroiksi.



Hummus

1tlk kikherneitä
loraus sitruunamehua
1-2tl tahinia
monta gluggausta oliiviöljyä
suolaa
pippuria
paprikajauhetta

Laita kikherneet, sitruunamehu ja tahini kulhoon (tai jos sulla on, monitoimilaitteeseen).
Mulla lähti nyt hankintalistalle pieni ja näppärä monitoimilaite, sauvasekottimella oli aika tyhmää tehdä tätä!
Soseuta kikherneet, lisää öljyä, mielellään koko ajan sekoittaen.
Kun rakenne alkaa olla sopiva, mausta suolalla ja pippurilla.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sitä, mitä puuttuu.

Tasoittele hummus kulhoon epätasaisen tasaisesti, luruta oliiviöljyä ihan vähän päälle ja ripottele paprikajauhetta.


Tomaatti-chilimössö

2tlk (pientä) tomaattipyrettä
noin 1tlk oliiviöljyä (eli siis kun olet tyhjännyt pyretölkit, täytä 1 öljyllä)
Suolaa
Pippuria
Tuoretta persiljaa
Sipulia tosi pieneks pilkottuna
Chiliä

Sekoita tomaattipyre ja öljy. Lisää öljyä vähän kerrallaan, jottei mössöstä tule liian löysää.
Lisää sipuli, silputtu persilja ja sekoita. 
Mausta pippurilla, suolalla ja chilillä.
Tarkasta maku. 
Mössön kuuluu olla tulista, mutta oman maun mukaan.


Superhelppo salaatti

Pätkä kurkkua
Pari tomaattia
Sopivasti vihreitä oliiveja
Sitruunamehua
Oliiviöljyä
Pippuria
Tuoretta persiljaa

Leikkaa kurkku, tomaatti ja oliivit pieniksi paloiksi. Niitä on mukavempi syödä pitan sisällä, kun ovat pieniä.
Lisää silputtua persiljaa ja oliiviöljyä.
Mausta sitruunalla ja pippurilla.


Ranskalaiset

Kiinteitä perunoita
Öljyä
Aikaa
Suolaa

Kuori perunoista jonkun verran kuoria pois. Älä kaikkia.
Ai miksi? No siksi, koska se näyttää kivemmalta!
Pilko perunat suikaleiksi.
Nosta ne kulhoon ja kaada päälle kylmää vettä niin, että kaikki perunat peittyy.
Anna lillua useampi tunti.
Taas ihmettelet, että miksi, eikö niin?
Siksi, koska me ei haluta niin paljoa tärkkelystä ja me halutaan ranskalaiset irrallisina.

Kaada vesi pois ja levittele perunat pyyhkeen päälle.
Kuivaa enimmät vedet pois.
Vesi ja öljy ei tykkää toisistaan.

Laita perunat isoot kattilaan tai kasariin.
Kaada päälle öljyä niin paljon, että kaikki on peittynyt.
Käännä hella täysille.
Kun öljy porisee, säädä vähän matalemmalle lämpöä (itselläni 1-6, käytin 4 ja 5 vuorotellen)
Sekoittele aina välillä.
Anna siellä porista.
Anna vaan. Tosi kauan.
Vieläkin.
Noin 40 minuuttia myöhemmin voisi jo alkaa näyttääkin joltain.
Nää ottaa aikansa. Jos haluat jotain nopeeta, osta valmiita kaupasta, mut älä vikise, kun ne ei maistu niin hyvältä. Eikä ne oo rapeita.
Kun ranskalaiset vihdoin näyttää siltä miltä niiden pitää ja ne tuntuu kauhaan rapeilta ne on valmiita.
Nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta edes osa öljystä imeytyy pois.
Mausta suolalla ja herkuttele.
Nää on kaiken ajan arvosia! Uskokaa mua!


Miehestä näki, että se oli tosi kade, kun mä tein niin hyviä raneja, kun hänen omansa ei ihan onnistunut. Joskus se hifistely ei vaan toimi, vaan se yksinkertaisin! :)

Mun lautanen näytti tältä


Omnom, pitaa, hummusta ja mössöä. Toimii! 


sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

SpongeBob Squarepants

Voihan pöpöt!
Me sairastettiin yli kaksi viikkoa, koko perhe. 
Elossa ollaan ja linjoilla taas. Jonossa vaikka mitä herkkuja! :)

Esikoisen synttäreitäkin kerettiin viettämään sairasteluiden keskellä.
Teemana oli tietenkin Paavo Pesusieni!
Viime vuoden huhtikuussa esikoinen kertoi ylpeänä, että ensi vuonna juhlitaan paavo teemalla. Ajattelin, että joo, varmasti pitää vuoden mielensä. Ja kyllähän se näköjään piti! :D
Uskomattomia nuo lapset.
Esikoinen siis täytti 6 vuotta ja ensi syksynä hänestä tulee reipas eskarilainen. Mua jännittää ihan hirmuisesti! Kyllä, jo nyt.

Lupasin, että 6 kaveria saa kutsua ja 5 heistä pääsikin paikalle.
Tarjoilujen puolesta menin mahdollisimman helpolla, koska tiesin, että lapset ei kuitenkaan syö mitään ja mua olisi vain harmittanut se. Esikoinen vaati kakun, joten sen hänelle tietenkin tein, hän olikin ainut, joka sitä edes halusi syödä.


Tarjolla oli kakun lisäksi siis Raffeleita, pretseleitä, banaanivaahtiksia ja jätskituuttivaahtiksia.
Suolaisena tein kolmioleipiä, toisissa oli paprikaa ja kananmunaa ja toisissa tunaa, munaa ja suolakurkkua. Ihan törkeen hyviä! Nam! Lapsille ei kelvannut nämäkään. Sipsit ja karkit kelpas. Pyh!


Kakkuna siis Paavon pää! Ajatus oli, että teen koko paavon, mutta kun laiskuus iski, tuumasin paremmaksi tehdä vaan pään. 
Mä en ole massakakkujen tekijä, en vaan osaa. Jätän taituroinnin muille ja keskityn muihin juttuihin.

Mutta kai tuo nyt Paavolta edes etäisesti näytti.

Kakku on aika pieni, meni noin puolet kääretorttulevystä. Kokosin kakun pakastusrasiaan.


Täytteenä persikkamousse.

2dl kermaa
250g jogurttirahkaa tai maitorahkaa
3-4 persikan puolikasta hakkeluksena tai soseena.
Tomusokeria
4 liivatelehteä.

Laita liivatelehdet likoomaan.
Vatkaa kerma ja lisää rahka.
Mausta tomusokerilla.
Tarkista maku.
Lisää persikkahakkelus ja sekoita tasaiseksi.
Sulata liivatteet 3-4rkl kiehuvaan veteen.
Kaada ohuena norona täytteen sekaan koko ajan sekoittaen.
Laita kakun väliin ja anna hyytyä ainakin 4h, mielellään yönyli.


Päällä on sokerimassaa.
Ja kynttilöitä. Kynttilöiden sekaan laitoin muutaman huijauskynttilän, jotka syttyivät aina vaan uudestaan. Lapsilla oli tosi hauskaa! :D
 Kynttilät toimittivat myös nenän virkaa. 


tiistai 9. huhtikuuta 2013

M & V Brownies

M & V. Eli siis Maidoton ja Viljaton.
Kaverin kanssa oli puhetta, miten saisi tehtyä "kaikille sopivia browniesseja". Jonkun ohjeen hän löysikin, mutta siihen tuli kookosöljyä ja ei mitään jauhoja. Kuvassa toki näytti hyvältä, mutta mä halusin kokeilla omaa teoriaa. Voin voi korvata öljyllä ja jauhot perunajauhoilla.
Tuumasta toimeen ja kauppaan!


OHJE

12 sopivan kokoista palaa

2,5dl sokeria
2dl kaakaojauhetta
½tl suolaa
1tl vaniljasokeria
1 dl öljyä
2 kananmunaa
1dl perunajauhoja

Yhdistä sokeri, kaakaojauhe, suola ja vaniljasokeri, sekoita hyvin sekaisin.
Lisää öljy koko ajan sekoitellen. Sekoita hyvin.
Vatkaa joukkoon kananmunat, yksi kerrallaan.
Sekoita mukaan perunajauhot ja sekoita jälleen tosi hyvin.

Taikinasta tulee aika paksua ja ärsyttävää käsitellä (mun mielestä)
Vuoraa pienehkö vuoka foliolla tai leivinpaperilla.
Levittele (kyllä, tämä on leviteltävää) taikina vuokaan.

Paista 160 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes tikku tulee ilman taikinaa ulos.
Tikkuun saa jäädä kosteaa, mutta ei taikinaa!

Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen leikkaamista.

 Peeäs.
Hyvä brownies on pinnalta rapea, sisältä mutainen ja sitkeä.

maanantai 8. huhtikuuta 2013

Mango Muffarit

Pääsiäinenhän meni jo. Se meni niin hirmu nopeesti! Ja sitten meillä sairastettiinkin viikon verran.
Meillä oli näitä esikoisen synttäreillä ja koska tosiaan pääsiäisenä ne oli, koristeena suklaamunia irtokarkkiosastolta :) Muutamaan laitoin tuttifrutti murskaa, sekin toimii!


Käytiin Tallinnassa esikoisen (oli mieskin mukana) kanssa. Reissu oli hänen synttäriyllätyksensä. Syötiin hyvin ja ostettiin ihan sikana karkkia ja kierreltiin sataman lähettyvillä kaupoissa.
Löysin ihanan pienen kahvi ja tee kaupan, josta sai vaikka minkälaisia kahvipapuja mukaan. Oli siellä sitä teetäkin, mutta ne ei mua niin kiinnostanut.
Ja se paras! Siellä oli Monin-siirappeja! Ja aika halvalla vielä! Bubblegumia olen suomestakin metsästänyt, mutta ei ole löytynyt. Nyt mulla on tätä kaapissa! Oi rakkaus!


OHJE

12 isoa muffinssia ja aika monta pientä.

175g voita tai margariinia, pehmeää
250g sokeria
300g vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
1tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
3dl mangososetta (esim bonne)

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi.
Yhdistä jauhot keskenään.
Sekoita 1 muna kerrallaan rasvasokerimössöön.
Lisää jauhot ja mangosose vuorotellen.
Sekoita tasaiseksi, älä sekoita ihan hirveän paljon, ettei taikinasta tule sitkeää.
Käytä spatulaa (tai jotain muuta vastaavaa) kun sekoitat munat ja jauhot ja soseen, sähkövatkaimella jos sekoitat, voin melkein luvata, että sitkeetä tulee!

Paista 170 asteessa 15-25minuuttia, pieniä 8-12 minuuttia.
Anna jäähtyä ritilällä huoneenlämpöisiksi.


KUORRUTE

2dl kermaa
Tomusokeria
5tl bubblegum siirappia
Rösseliä

Vatkaa kermaa hetki, lisää muutama tl siirappia ja tomusokeria.
Vatkaa taas hetki ja lisää siirappia jos tuntuu, että ei maistu tarpeeksi.
Itselläni meni 5tl ja maku oli sopivan voimakas, muttei hyökkäävä. ;)


Pursottelin muffareiden päälle kivat kasat ja lykkäsin vähän koristetta.