keskiviikko 30. tammikuuta 2013

SpiderWeb Cookies

Joskus fiaskosta tuleekin onnistuminen!
Alun tuskailun jälkeen kaikki sujuukin mallikkaasti ja saan aikaan jotain söpöä.
Ainakin omasta mielestäni! ;)

Alkuperäinen suunnitelma oli, että valkoinen pikeeri, kuivatus, mustapikeeri lakukastikkeella maustettuna jolla piirtelisin juttuja. Valkoista pikeeriä levitellessä keksin, että voisinkin laittaa lakukastiketta pelkälteen ja tehdä hämähäkinseittejä kekseihin. Siitä sitten koeversiota tekemään ja hei! Sehän sujuu!


Usko oli ihan lopussa koko hommaan, kokeilin ensikertaa kananmunan valkuaisjauhetta ja ensimmäinen kerta ei ihan vakuuttanut. Jauhe ei täysin sulanut ja sekoittunut veteen, vaan siihen jäi kellertäviä paakkuja, vaikka sähkövatkaimella sekoitin kuin raivopää! Paksun pikeerin kanssa tappelin yli puolituntia ja neulan kanssa sain avata tyllaa ihan muutaman sekunnin välein, kun se tukkeutui niistä paakuista. Sain pursotettua hyvällä tuurilla 3 cm matkan ilman tukosta. Ohuemman, täyttöpikeerin, mieheni sitten veti sihvilän läpi ja paakut jäi sinne. Reunojen jälkeen kaikki oli leikkiä vaan! Huhheijaa!


Koristelut samaan tyyliin kuin aiemmin postaamissani hämismuffareissa, eli renkuloita ja hammastikulla vetoja.
Lakritsikastike tulee laittaa märälle pikeerille, jotta se levittyy nätisti, ei siis jo kuivuneen päälle, missään nimessä. Kastikekohdat jäävät hieman tahmaisiksi, joten märälle pikeerille kun sen pursottaa, se "imeytyy" pikeerin sekaan, eikä jää koholle. Näin se tahmaisuus ei häiritse ja keksit voi pinota vaikka päällekäin! :)

OHJE

1 kananmuna
1,5dl sokeria
4dl vehnäjauhoja
½tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria

1dl öljyä

Koristeluun lakukastiketta.
Pirkalla löytyy maidotonta!


Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää jauhot ja öljy ja sekoita taikinaksi.
Pyörittele käsissä, jotta taikina vähän lämpiää > helpompi käsitellä.
Painele leivinpaperille levyksi käsillä ja lopuksi kaulimella varovasti.
Taikina ei kestä rajua kaulitsemista, se alkaa murtua.
Paksuus olisi hyvä olla noin 3-5mm.
Sopivan kokoisella muotilla (omani oli 3-4cm halkaisijaltaan) painele ympyröitä. 

Paista 175 asteessa 10 minuuttia.

Jäähdytä hyvin ja koristele.
Anna koristeluiden kuivua yön yli.

maanantai 28. tammikuuta 2013

SpiderWeb Cupcakes

Viime viikko oli kovin erityinen. Oma pieni keskimmäiseni täytti 4 vuotta torstaina!
Herra sankari oli toivonut synttäreidensä, ensimmäiset kaverisynttärit, teemaksi SpiderMania, joten kovin hämähäkkisissä tunnelmissa mentiin koko viime viikko, tiistaista alkaen, kun vieteltiin yhden kaverin kanssa minisynttäreitä.


Nyt te varmaan odotatte monta postausta kaikista hämisaiheisista jutuista, eikö niin? :D Olen pahoillani, kovin montaa hämisjuttua ei ole tulossa.


Nämä ihanan somat hämisseitti kuppikakut on mun miehen lemppareita. Se oli sitä RakkauttaEnsiSilmäyksellä (tai suupalalla) näiden kanssa ja tasaseen tuo mies onkin näitä pyydellyt jo pitkän aikaa, mutten ole vaan jaksanut näitä tehdä. Mutta nyt, kun teemana on hämisukkeli, pitihän näitä vihdoin tehdä! :)



OHJE


12 normaalikokoista muffaria

50g tummaa suklaata
85g voita
3rkl maitoa
200g vehnäjauhoja
85g fariinisokeria
50g ruskeaa sokeria
½tl ruokasoodaa
1 kananmuna
1dl kermaviiliä

Laita suklaa, voi ja 1rkl maitoa kulhoon ja sulattele mikrossa varovasti.
Yhdistä kuivat aineet keskenään.
Toisessa kulhossa vatkaa munan rakenne rikki ja sekoita kermaviili ja loppu maito siihen.
Kaada sulasuklaa jauhojen sekaan, pyöräytä pari kertaa ja lisää kermaviili.
Älä sekoita kovin rajusti, muutamalla pyöräytyksellä ja iisisti, jottei taikina sitkostu.

Annostele muffinipapereihin noin puoliväliin asti taikinaa.
Paista 190 asteessa noin 18 minuuttia.

Älä missään nimessä paista yli 20 minuuttia, muuten muffarit kuivuvat sisältä ja sitä sinä et halua, usko mua! Näiden on tarkoitus jäädä hieman kosteiksi ja super pehmeiksi.
Pinnalta nämä ovat hieman rapeita, ihania! 
Anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja kuorruta!


KUORRUTE

12 muffariin

150g maitosuklaata
Muutama pala valkosuklaata

Sulata maitosuklaa sellaisessa astiassa, johon voit dipata muffarit, kuorruttaminen on paljon nopeampaa näin, viimeiset joudut tosin kuorruttamaan levittelemällä, tämä määrä suklaata riittää just sopivasti, yhtään ei jää yli.
Sulata valkosuklaa joko kuuman veden alla pursotinpussissa tai jossain astiassa ja siirrä se sitten pursotin pussiin.
Pursottele kolme ympyrää sisäkkäin. Itse laitan aina keskelle pienen pisteen, siihen ympyrän ja toisen ja kolmannen.
Hammastikulla vedä sitten keskipisteestä jokaiseen ilmansuuntaan viivat, jolloin muodostuu hämähäkinseittikuvio!


Idea! Värejähän voi vaihdellakin, valkoiselle pohjalle ruskea seitti! Tai jos kätköistä löytyy jauhemaisia värejä, valkosuklaata voi värjätä. Myös candymeltsit toimii jos semmoisia jäänyt kaappiin pyörimään! :) 

Parhaita nämä ovat tuoreeltaan märällä kuorrutteella, mutta hyvin maistuu rapealla suklaalla jääkaapissa käymisen jälkeenkin! ;)

sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Lemon Cookies

Meillä kaikilla on niitä lapsuudesta tuttuja herkkuja ja ruokia, jotka vielä aikuisenakin saa hymyn huulille ja ajatukset takaisin lapsuuteen. Lohturuokaa, tässä tapauksessa lohtukeksejä.

Oma äitini on tehnyt näitä niin kauan kuin muistan, eli varmasti ennen mun syntymääkin jo. Äidillä on tosin yksi ihan kamala tapa, hän laittaa rusinoita näiden sekaan. Mä en voi sietää paistettuja rusinoita, en niin missään. Syönkin äidin tekemät keksit aina niin, että nykerrän varovasti pieniä palasia ja rusinoiden paljastuttua revin ne pois. Itse keksi on kaikessa yksinkertaisuudessaan ihan todella hyvää ja helposti muokattavissa erilaisilla lisukkeilla!

OHJE

1 kananmuna
1,5dl sokeria
4dl jauhoja
1tl leivinjauhetta
100g voita tai margariinia sulatettuna
1-2tl sitruunamehua
Lemon Curdia nro 3 tai 4

Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää sitruunamehu, puolet jauhoista, leivinjauhe ja puolet rasvasta.
Sekoita ja lisää loput jauhot ja rasva.

Pyörittele noin ruokalusikallisesta taikinaa palleroita.
Tee jokaisesta pallerosta sitten "kuppi" johon laitat ihan pienen nokareen curdia, noin maustemitallisen laitoin itse ja se oli tarpeeksi.
Sulje sitten "kupin" reunat ja pyöritä takaisin palloksi varovasti jotta saat laitettua keksit pellille niin että sulkukohta on ylhäällä.


Paista 175 asteessa 10-15 minuuttia.
Itselläni muutamasta keksistä lähti täytteet karkaamaan ihan viime sekunneilla, mutta onneksi ei kovin monesta. Olkaa siis tarkkoina, että suljette täytekohdan hyvin.

  
Mitä muuta kekseihin voisi sitruunan ja rusinoiden lisäksi laittaa? No vaikka vaniljasokeria taikinaan, jotain hilloa sitruunan sijaan tai vaikka jakaa taikinan puoliksi ja toiseen lisätä kaakaojauhetta ja tehdä marmorikeksejä! Näitä voisinkin tehdä lapsille tulevalla viikolla!
Entäpä jos korvaisi ½dl sokerista mansikkatomusokerilla ja keksit olisivatkin miedosti mansikkaisia ja hennon vaaleanpunaisia? Pakko kokeilla!

Näistä kekseistä tulette kuulemaan vielä paljon lisää. Ihanan helppoja ja nopeita tehdä, jopa lasten kanssa onnistuu ilman harmaita hiuksia, taikina kun on kovin yhteistyöhaluista ja miellyttävää käsitellä. :)

sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Lemon Curd x4

Sitruuna. Mun talvinen aurinkoni. Pirteän raikas piristyttäjä. Naaman rutistaja. Sydämen valtaaja.
Mä en tykkää talvesta. Sen pari päivää mä sitä siedän, kun lunta on paljon ja kaikki on valkoista. Sitten mä kyllästyn ja alan taas toivoa kesää. Lämpöä, aurinkoa ja sulavaa jätskiä. Värejä. Sitruuna pelastaa tilannetta ihan vähän. Se on ihanan keltainen keskellä kurjaa talvea. Se lämmittää mua sisältäpäin ihan pelkällä sen katselemisella.

Yleensä ostan Lemon ja Lime curdin valmiina kaupasta. Se on niin helppoa sieltä vaan napata mukaan ja tehdä siitä jotain ihanaa.
Viime kerran jälkeen päätin kuitenkin, että ensikerralla teen curdini itse, ne varmasti maistuvat paremmalta ja eihän se nyt niin vaikeaa voi olla.

Vaikeaa se tekeminen ei olekaan, mutta hieman päänvaivaa tuotti oikean rakenteen aikaansaaminen. Ilmeisesti oikeaoppisesti lemon curd on sellaista, joka tarttuu lusikkaan ja peittää sen. Sellaista olikin ensimmäinen satsini ja hyväähän se oli, sitä en kiellä missään nimessä. Ihanaa vaaleankeltaista tahnaa. Mutta ei missään nimessä tarpeeksi paksua. Seuraavasta erästä tulikin täydellistä! Kaikkea myöten. Väriä, makua ja paksuutta. Kolmas erä on sitten vieläkin paksumpaa, siis ihan tosi paksua.

Haluan huomauttaa, että omat curdini sisältävät kuorenpaloja, koska mä tykkään niistä ihan pienistä sattumista siellä seassa. Mutta jos itse haluat ihan täysin sileää, voit siivilöidä seoksen ennen purkittamista, se hoitaa homman.

Curd nro 1  sopii kakun täytteeksi levitettynä suoraan kakkulevylle tai sekoitettuna täytteen sekaan. Se sopii myös muffinsseihin, niin taikinaan kuin täytteeksi. Voihan tällä kuorruttaa ohuelti pintojakin. Yksinään isona määränä se ei toimi missään, on liian valuvaa semmoiseen.


Tästä annoksesta tulee noin 5dl

4 sitruunan kuori hienona raasteena
4 sitruunan mehu puristettuna

200g sokeria 
3 kananmunaa
1 keltuainen
100g voita

Laita kattilaan raastettu kuori, mehu, sokeri ja voi.
Keittele kunnes voi on sulanut.
Vatkaa munien rakenne yhdessä rikki ja lisää sekaan.
Sekoita ihan koko ajan, reippaasti, jottei munat kypsy.
Porisuttele keskilämmöllä 10 minuuttia.
Massa muuttuu hieman paksummaksi.
Nosta liedeltä ja sekoittele hetki, jotta se jäähtyy.
Kaada sitten astiaan ja sulje kansi.
Anna tekeytyä kylmässä ainakin 24h.

Jos haluat curdista ihan vähän vaahtomaista (siis tosi vähän), vatkaa sähkövatkaimella täydellä teholla 2 minuuttia ja laita vasta sitten purkkiin tekeytymään.

Säilyy noin kaksi viikkoa jääkaapissa.

Curd nro 2 sopii kääretorttuihin, muffinsseihin, kakun väliin, miksei konvehteihinkin.
Tämä on rakenteeltaan aika paksua, pysyy asennossaan ja levittyy kivasti ilman hikipisaroita otsalla. Sanoisin, että paksuus on aika sama, kuin kaupan valmiissa vastaavassa. Tämä on se the curd. Myös pehmeiden, vastapaistettujen sämpylöiden kanssa voisi toimia! 


Noin 2,5-3dl

2 sitruunan kuori hienona raasteena
2 sitruunan mehu puristettuna
150g sokeria
2 kananmunaa
1 keltuainen
50g voita

Laita kattilaan raastettu kuori, mehu, sokeri ja voi.
Keittele kunnes voi on sulanut.
Vatkaa munien rakenne yhdessä rikki ja lisää sekaan.
Sekoita ihan koko ajan, reippaasti, jottei munat kypsy.
Porisuttele keskilämmöllä 10 minuuttia.
Massa muuttuu suhteellisen paksuksi.
Nosta liedeltä ja sekoittele hetki, jotta se jäähtyy.
Kaada sitten astiaan ja sulje kansi.
Laita jääkaappiin tekeytymään ja jäähtymään vähintään 2 tunniksi.

Säilyy noin kaksi viikkoa jääkaapissa.

Curd nro 3 on todella todella paksua. Konvehteihin, täytteisiin niihin sekoitettuna. Pelkälteen en lähtisi levittelemään mihinkään, koska luulen, että rikkoisi vaan pinnan. Kyllä, tämä on juuri niin paksua. Tästä vielä kehittelen yhtä ideaa, saa nähdä kuinka käy.
Tämä on maidoton. 


Noin 2 dl

2 sitruunan kuori hienona raasteena
2 sitruunan mehu puristettuna
150g sokeria
3 kananmunan keltuaista

Laita raaste, mehu ja sokeri kattilaan. 
Keittele hetki, mutta älä kiehauta.
Lisää keltuaiset koko ajan vatkaten ja jatka sekoittelua.
Pidä lämpö keskilämmöllä.
Keittele, ja sekoittele koko ajan, 10 minuuttia.
Massasta tulee aika paksua tänä aikana.
Ota kattila liedeltä sekoittele hetki, jossa massa jäähtyy.
Kaada astiaan ja sulje kansi. 
Anna viiletä ainakin 2h

Säilyy jääkaapissa noin kaksi viikkoa.

Curd nro 4 on koostumukseltaan kuin hunajaa, aika lähellä sama koostumus kuin numerossa kaksi, mutta hieman venyvää. Sopii siis levitettäväksi vaikka kääretortun väliin.
Maidoton.


Noin 2dl

2 sitruunan kuori hienona raasteena
2 sitruunan mehu puristettuna
150g sokeria
2 kananmunan keltuaista

Laita raaste, mehu ja sokeri kattilaan. 
Keittele hetki, mutta älä kiehauta.
Lisää keltuaiset koko ajan vatkaten ja jatka sekoittelua.
Pidä lämpö keskilämmöllä.
Keittele, ja sekoittele koko ajan, 10 minuuttia.
Massa paksuuntuu hieman.
Ota liedeltä ja sekoittele minuutin ajan, seos paksuuntuu lisää.
Kaada purkkiin, sulje kansi ja laita jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi.

Säilyy jääkaapissa noin kaksi viikkoa.

Huhhei! Siinäpä olikin curdia kerrakseen! Voitte ehkä jo arvata, että sitruunaista on tulossa blogiin lisää ihan pian! ;) Yksi curd resepti jäi tästä nyt ja testailen sitä niin pian kuin mahdollista, nyt vaan on jääkaapissa niin paljon tätä tahnaa, että pitää ne käyttää pois ennenkuin menevät pilalle.

SitruunaKääretorttu

Olin ajatellut jotain mahtipontista aloitusta, mutta en keksikään mitään.
Siis yhtään mitään.
En, vaikka yritän.
Tässä mä istun, sormet näppiksellä ja koitan miettiä, mutta mitään ei tule mieleen.

Tätä tulee tehtyä ihan liian harvoin. En tiedä miksi. Mä rakastan tätä, mieskin tykkää ja lapset näyttivät tänäänkin nauttivan. Anoppi nautiskeli myös. Eli tosi hyvää!

Kirpeää. Makeaa. Samettisen pehmeää.


KÄÄRETORTTUPOHJA

4 kananmunaa
1,5dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Yhdistä jauhot ja sekoita vaahtoon.
Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille ja tasoita.

Paista 200 asteessa 6-8 minuuttia.

Anna jäähtyä minuutti-kaksi ja kumoa leivinpaperin päälle johon on ripoteltu sokeria.

TÄYTE

2dl kermaa
2-3tl tomusokeria
1,5-2dl lemon curdia

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja mausta sokerilla.

Kerman ei ole tarkoitus olla yltiömakeaa.


Levitä lemon curd kääretorttupohjalle ja siihen päälle kermavaahto.

Kääri rullalle leivinpaperin avulla ja kiedo vielä pyyhe ympärille.
Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.


KUORRUTE


3 kananmunan valkuaista
2dl sokeria


Laita valkuaiset ja 1dl sokeria kulhoon.

Vatkaa täydellä teholla kunnes vaahto on kovaa.
Lisää sitten hiljalleen loput sokerista koko ajan vatkaten.
Vaahto on valmista, kun se on kiiltävää, pysyy asennossaan eikä tipu päälle ylösalaisin käännettynä.


Levittele sitten valmiin kääretortun päälle veitsellä tai pursottele kivasti.

Jos laitat kääretortun paistonkestävälle astialle, voit paistaa marenkia 200 asteisessa uunissa pari minuuttia, jotta pinta ruskistuu.
Itse pöhöttelin pintaa ihan vähän.


Ps. Huomenna saatte Lemon Curdiin ohjeita! Kyllä, ohjeita, ainakin kolme! :)
Laitan tähän postaukseen linkitykset sitten myöhemmin. 
KLIK

torstai 10. tammikuuta 2013

Lisää blogeja!

Muistuttaisin, että yhä etsin ihania blogeja listalleni!

KlikKlik <- linkin takaa löytyy aiheesta postaus, sinne vaan naputtelemaan ja minä pääsen tutustumaan uusiin blogeihin ja lisäämään niitä listalleni!

Rohkeasti vaan ihan kaikki! :)

sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Red Velvet Cake

Punaista. Muhkeaa. Valkoista. Makeaa.

Siitä on muutama vuosi, kun ensimmäisen kerran kuulin tästä kakusta ja siitä asti olen sitä himoinnut ja kuolannut ja ihaillut. 
Confettiin tuli hetki sitten valikoimiin Red Velvet makuaromia ja pakkohan se oli sitten ostaa testiin! Aloin sitten tutkia reseptejä ja ihmetellä niitä. Tuo aromi tuoksuu aika erikoiselle, en oikein osaa sanoa, mille se tuoksuu, hyvältä kyllä. Ihmetystä alkoi aiheuttaa se, etten löytänyt mitään reseptiä, jossa olisi tuota aromia käytetty. Sen tilalla oli punaista pastaväriä, eli tuo aromi, joka tossa pullossa on, onkin ihan eri kuin se alkuperäinen.

  Päädyin sitten Bakerellan ohjeeseen, joka vaikutti tosi iisiltä ja nopealta.
Pienillä muokkauksilla toki mentiin ja hyvinhän se toimi.
Kakkuvuoka vaan aiheutti pikkusen päänvaivaa, kun taikina karkasi alareunasta ja pohja levisi puoliksi pellille ja puolet taikinasta paistui kakkuvuoan sisällä. Just mun tuuria! Mutta sillä mentiin ja vaikka kakku ei nyt ihan niin ihanan korkea ollutkaan, maku korvasi menetetyt sentit!


POHJA 

6dl vehnäjauhoja
5dl sokeria
1rkl kaakaojauhetta
1tl suolaa
1tl ruokasoodaa
1rkl etikkaa
2 kananmunaa
2,5dl öljyä

2,5dl piimää
2rkl Red Velvet aromia

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää siihen öljy, piimä ja red velvet aromi.
Laita etikka pieneen kuppiin ja lisää siihen sooda. Sihauta ja lisää mukaan taikinaan.

Yhdistä kuivat aineet toisessa kulhossa ja sekoita hyvin.
Kaada munaseos sekaan ja vatkaa sähkiksellä noin minuutti.
Kaada vuokaan (20cm) ja kopauta muutama kerta, jotta kuplat poksahtaa.


Paista 175 asteessa 30-45 minuuttia, kunnes tikkuun ei enää jää taikinaa.
Anna jäähtyä vuoassaan noin 10 minuuttia ja nosta sitten pois ja laita ritilälle jäähtymään.

Kun kakku on jäähtynyt täysin, leikkaa se kahteen tai kolmeen osaan, mielesi mukaan.


TÄYTE JA KUORRUTUS

200g tuorejuustoa
250g voita, pehmennyttä

6cup tomusokeria (eli noin 1,5 pakettia)

Vatkaa täydellä teholla pehmeä voi ja tuorejuusto hyvin sekaisin.
Lisää tomusokeri kuppi kerrallaan ja sekoita hyvin joka välissä.


Levitä täytettä kakkupohjan päälle ja laita toinen pohja.
Kuorruta kakku huolettomasti veitsellä/spatulalla levitellen.

Koristele, jos mieli tekee.


Leikkaa reilu pala itsellesi ja nauti! :)

keskiviikko 2. tammikuuta 2013

PikkuPizzoja

Ohje toimii niin pikkupizzoihin kuin isoihinkin. Mies on ohjeen löytänyt monta vuotta sitten, mistä lie ja tätä olemme sitten aina käyttäneet. Toimii hyvin, taikinan saa kaulittua tosi tosi ohueksi, jolloin siitä tulee ihanan rapea tai sen voi jättää vähän paksummaksi, jolloin pohja on pehmeä.


Uudeksi vuodeksi tehtiin näitä pikkupizzoja, täytteenä tonnikalaa, ananasta, kinkkua, aurajuustoa ja miehelle herkkusieniä. Niin ja tietty juustoa, aika paljon!



OHJE


Pellillinen


2 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
4 rkl öljyä
5 dl jauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva.
Lisää öljy ja suola ja sekoita jauhot.
Nosta lämpimään kohoamaan noin 30 minuutiksi, liinan alle.

Vaivaa taikinaa ja kaulitse ohueksi.
Levitä haluamasi täytteet.

Itse leikkasin (tai siis meidän perheen pizzamaisteri) pizzakiekot isohkolla kahvikupilla, tuli juuri täydellisen kokoisia pikkupizzoja, vain muutama haukku ja pizza oli syöty! ;)

Paista 200 asteessa 12-15 min.