Mustikka-Juustokakku-Piirakka.
Kylläpä kuulostaa kauniilta!
Syksyn tulon huomaa mun keittiössä siitä, että leivonnaiset alkaa kääntyä piirakoiksi. Mä en niitä kesäaikana ihan hirveesti tee, mutta syksyllä tulee tehtyä. Ne on niin helppo ja nopea tehdä, kerralla saa tehtyä ison satsin ja on kiva kutsua kavereita kyläilemään, hyvällä syyllä tottakai ;) Yhden kaverin kanssa käydäänkin vuoroin vieraissa maistelemassa herkkuja. :)
Kesällä tuli tehtyä ja syötyä niin paljon juustokakkuja, että niitä ei enää tee mieli, mutta ihan pakko oli kokeilla piirakkaan. Koitin etsiskellä sopivaa ohjetta netistä, mutta en vaan löytänyt. Joten siis hyvästä luottopiirakkareseptistä muuntelemaan tähän tarkoitukseen sopivaa! Täytyy sanoa, että hyvää tuli! Vähän ehkä liiankin, mä sain kaksi palaa koko pellillisestä, kun tuo toinen puolisko oli napannut töihin läjän ja mun työpäivän aikana kävi haukkaamassa viimeset :D Eli tätä siis pian lisää!
Pohja:
8dl jauhoja
4dl sokeria
2tl ruokasoodaa
2tl leivinjauhetta
2rkl vaniljasokeria
250g pehmeää voita
Sekoita kaikki ainekset sekaisin.
Jaa taikina kahteen kulhoon, toiseen 1/3 taikinasta ja laita se sivuun.
Lisää isompaan taikinasatsiin:
2dl marjajogua
1 kananmuna
Sekoita taikinaan.
Painele leivinpaperilla vuorattuun peltiin tasaiseksi levyksi.
Täyte:
400g tuorejuustoa
2 kananmunaa
1,5dl sokeria
1rkl vaniljasokeria
Muutama kourallinen mustikoita
Notkista tuorejuusto, lisää sokerit ja sekoita hyvin.
Lisää kananmunat ja sekoita tasaiseksi.
Kaada pohjan päälle ja levittele tasaiseksi.
Ripottele päälle tasaiseksi kerrokseksi jäisiä mustikoita.
Ripottele jäljellä oleva taikinamuru mustikoiden päälle.
Itse lisäsin vielä ennen paistoa ja paiston jälkeen minifudgekuutioita, jos ihmettelette niitä hassuja möykkyjä :)
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia, keskitasolla.
Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä sitten jääkaappiin yöksi.
Tarjoile vaniljakastikkeen tai jätskin kanssa.
torstai 26. syyskuuta 2013
maanantai 23. syyskuuta 2013
Pikainen mangojälkkäri
Mä tykkään mangosta ihan superpaljon! Soseena ja hillona ja mehuna. Tuoreeltaan, ei kiitos. En tiedä mikä siinä on, kun ei sillain maistu, mut ei vaan maistu ni ei voi mitään. Onneksi mangoa saa muussakin muodossa ;)
Meillä onkin syöty mangoisia juttuja, kun kesäkuun Tallinnan reissulta nappasin ihanaa mangopyreetä mukaani. Suomestahan saa mangopyreetä ilman sokeria, sokerillista versiota en nyt oo löytänyt.
Ei toi kyllä oikeestaan edes ole mangopyreetä, mutta en tiedä miksi kutsuisin, koska se ei ole siirappiakaan. Se on jotain pyreen ja siirapin väliltä. Noh, ihan sama ,se on tosi hyvää!
Mä tein viisi annosta, koska meidän perheessä on viisi ihmistä, annokset oli sopivan isoja, muttei kuitenkaan liian, että sopivat jälkkäriksi, mutta jos haluaa tehdä tosi pieniä annoksia, tästä vois saada sit sen kymmenen.
Mä laitoin 2 liivatetta, jotta jähmettyy, mutta silloin tää ei oo kovin pikainen, kun liivate ottaa useamman tunnin asettua, mulla kerkes olla tunnin jääkaapissa ennenkuin lapset alkoivat kiertää ympyrää jääkaapin edessä ja herkut oli kaivettava esiin, eli liivatteita ei välttämättä tarvitse! :D
Ohje
Keksimurskaa (mulla oli ihan digestiveä)
100g tuorejuustoa
2dl kermaa
Tuoretta mangoa pieninä kuutioina
Mangopyreetä
Annostele keksimurskaa lasien pohjalle haluamasi verran.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen tuorejuusto ja vähän mangopyreetä.
Sekoita hyvin, tarkasta maku ja lisää mangoa jos tarve.
Koska käyttämässäni mangopyreessä on sokeria, en lisännyt vaahtoon sitä erikseen, jos käytät esim Bonnea, lisää myös tomusokeria!
Annostele mangovaahtoa keksimurskan päälle ja ripottele mangokuutioita siihen päälle.
Lisää keksimurskaa ja vaahtoa.
Lorutin päälle vielä vähän (katsokaa nyt miten hienosti!) mangopyreetä ja nakkasin mukaan vielä muutaman minifudgekuutionkin, koska olin hyvällä tuulella, olihan sentään viikonloppu ;)
Meillä onkin syöty mangoisia juttuja, kun kesäkuun Tallinnan reissulta nappasin ihanaa mangopyreetä mukaani. Suomestahan saa mangopyreetä ilman sokeria, sokerillista versiota en nyt oo löytänyt.
Ei toi kyllä oikeestaan edes ole mangopyreetä, mutta en tiedä miksi kutsuisin, koska se ei ole siirappiakaan. Se on jotain pyreen ja siirapin väliltä. Noh, ihan sama ,se on tosi hyvää!
Mä tein viisi annosta, koska meidän perheessä on viisi ihmistä, annokset oli sopivan isoja, muttei kuitenkaan liian, että sopivat jälkkäriksi, mutta jos haluaa tehdä tosi pieniä annoksia, tästä vois saada sit sen kymmenen.
Mä laitoin 2 liivatetta, jotta jähmettyy, mutta silloin tää ei oo kovin pikainen, kun liivate ottaa useamman tunnin asettua, mulla kerkes olla tunnin jääkaapissa ennenkuin lapset alkoivat kiertää ympyrää jääkaapin edessä ja herkut oli kaivettava esiin, eli liivatteita ei välttämättä tarvitse! :D
Keksimurskaa (mulla oli ihan digestiveä)
100g tuorejuustoa
2dl kermaa
Tuoretta mangoa pieninä kuutioina
Mangopyreetä
Annostele keksimurskaa lasien pohjalle haluamasi verran.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen tuorejuusto ja vähän mangopyreetä.
Sekoita hyvin, tarkasta maku ja lisää mangoa jos tarve.
Koska käyttämässäni mangopyreessä on sokeria, en lisännyt vaahtoon sitä erikseen, jos käytät esim Bonnea, lisää myös tomusokeria!
Annostele mangovaahtoa keksimurskan päälle ja ripottele mangokuutioita siihen päälle.
Lisää keksimurskaa ja vaahtoa.
Lorutin päälle vielä vähän (katsokaa nyt miten hienosti!) mangopyreetä ja nakkasin mukaan vielä muutaman minifudgekuutionkin, koska olin hyvällä tuulella, olihan sentään viikonloppu ;)
torstai 19. syyskuuta 2013
Caramellinen omppupiirakka
Ekaks, mä en tykkää omenapiirakasta. Paistettu omena on jotain niin ällöä.
Mutta! Mä tykkään mun tekemästä piirakasta! Hah! Kyllä vain.
Mä leikkaan omenat tosi pieniksi kuutioiksi tai raastan ne ihan mössöks tai käytän niitä soseena. Mut omenalohkot kuivan piirakkapohjan päällä mausteena kanelisokeri, ei kiitos.
Lisäksi, mä lisään piirakkaani aina reilusti fariinisokeria karamellimaista makua tuomaan, se on yks mikä lahjoo mut edes maistamaan omenaa paistettuna. ;)
Pohja ja kuorrute on tehty tällä ohjeella KLIK
Pienillä muutoksilla:
Maidon tilalle keitin kinuskimaidon:
1dl maitoa
0,5dl fariinisokeria
Laita maito ja sokeri kattilaan ja varovasti lämmitä maitoa niin kauan kunnes sokeri sulaa.
Älä kiehauta, maito vetää kokkeliksi. Mulle kävi niin.
Eli varovasti.
Ja puolet sokerista korvasin fariinisokerilla, eli 1dl normisokeria ja 1dl fariinisokeria.
Omppuja laitoin noin 300g pieniksi leikattuna, lisäsin niihin 1dl fariinisokeria ja sekoitin sekasin.
Kuorrutteessa käytin vaan fariinisokeria.
Nam! Kyllä kyllä vain!
Mutta! Mä tykkään mun tekemästä piirakasta! Hah! Kyllä vain.
Mä leikkaan omenat tosi pieniksi kuutioiksi tai raastan ne ihan mössöks tai käytän niitä soseena. Mut omenalohkot kuivan piirakkapohjan päällä mausteena kanelisokeri, ei kiitos.
Lisäksi, mä lisään piirakkaani aina reilusti fariinisokeria karamellimaista makua tuomaan, se on yks mikä lahjoo mut edes maistamaan omenaa paistettuna. ;)
Pohja ja kuorrute on tehty tällä ohjeella KLIK
Pienillä muutoksilla:
Maidon tilalle keitin kinuskimaidon:
1dl maitoa
0,5dl fariinisokeria
Laita maito ja sokeri kattilaan ja varovasti lämmitä maitoa niin kauan kunnes sokeri sulaa.
Älä kiehauta, maito vetää kokkeliksi. Mulle kävi niin.
Eli varovasti.
Ja puolet sokerista korvasin fariinisokerilla, eli 1dl normisokeria ja 1dl fariinisokeria.
Omppuja laitoin noin 300g pieniksi leikattuna, lisäsin niihin 1dl fariinisokeria ja sekoitin sekasin.
Kuorrutteessa käytin vaan fariinisokeria.
Nam! Kyllä kyllä vain!
sunnuntai 8. syyskuuta 2013
Kaakao pallerot
Mun lapset tykkää auttaa keittiössä enemmän kuin apua heiltä tarvitsen. Parasta on, että ne tykkää auttaa myös tiskikoneen tyhjäämisessä ja siivoamisessa, ei vain siinä hauskimmassa, eli leipomisessa tai ruoanlaitossa! Olen siis jossain onnistunut vanhemmuudessani. :)
Esikoinen tykkäisi tehdä vaikka mitä ja ihan koko ajan, välillä annan hälle ihan vapaat kädet ja saa tehdä omansa näköisiä juttuja, välillä olen haukkana vieressä ja asiat pitää mennä just eikä melkein niinkuin minä haluan.
Tällä kertaa jätin miehen valvomaan poikia kun itse painuin muualle, ihan siksi, että lapset voivat tehdä juuri niinkuin itse haluavat nämä pallerot. Mies vahti, ettei homma lähde käsistä mutta ei auttanut.
Taikinan teossa mies auttoi sen verran, että sulatti margariinin ja auttoi annostelussa.
Nämä on siis tosi helppo tehdä pientenkin ihan itse. Lisäksi se on niiden mielestä tosi hauskaa! Meillä pojat teki näitä kun oli tulossa kaveri kylään leikkimään. :)
200g kuivia keksejä (pettibeerejä eli siis petit beurre tai marie)
1dl sokeria
2rkl kaakaojauhe (ei makeutettu)
2rkl voita sulatettuna
1dl maitoa
Murskaa keksit pieniksi pieniksi paloiksi, ei siis täysin muruksi.
Lisää kaikki ainekset keksien päälle ja sekoita massaksi.
Nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään 15 minuutiksi.
Pyörittele sitten palleroita ja pyörittele pallerot rösseleissä, nomppiksissa ja kookoshiutaleissa. Mistä nyt te ikinä tykkäätte! Mun oma suosikki on kookoshiutaleet!
Säilytä jääkaapissa ja napsi mennen tullen suuhusi! Tai tarjoile vieraille! Miten vain! ;)
Esikoinen tykkäisi tehdä vaikka mitä ja ihan koko ajan, välillä annan hälle ihan vapaat kädet ja saa tehdä omansa näköisiä juttuja, välillä olen haukkana vieressä ja asiat pitää mennä just eikä melkein niinkuin minä haluan.
Tällä kertaa jätin miehen valvomaan poikia kun itse painuin muualle, ihan siksi, että lapset voivat tehdä juuri niinkuin itse haluavat nämä pallerot. Mies vahti, ettei homma lähde käsistä mutta ei auttanut.
Taikinan teossa mies auttoi sen verran, että sulatti margariinin ja auttoi annostelussa.
Nämä on siis tosi helppo tehdä pientenkin ihan itse. Lisäksi se on niiden mielestä tosi hauskaa! Meillä pojat teki näitä kun oli tulossa kaveri kylään leikkimään. :)
200g kuivia keksejä (pettibeerejä eli siis petit beurre tai marie)
1dl sokeria
2rkl kaakaojauhe (ei makeutettu)
2rkl voita sulatettuna
1dl maitoa
Murskaa keksit pieniksi pieniksi paloiksi, ei siis täysin muruksi.
Lisää kaikki ainekset keksien päälle ja sekoita massaksi.
Nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään 15 minuutiksi.
Pyörittele sitten palleroita ja pyörittele pallerot rösseleissä, nomppiksissa ja kookoshiutaleissa. Mistä nyt te ikinä tykkäätte! Mun oma suosikki on kookoshiutaleet!
Säilytä jääkaapissa ja napsi mennen tullen suuhusi! Tai tarjoile vieraille! Miten vain! ;)
sunnuntai 1. syyskuuta 2013
Kinuski Mokkis
Idea näihin syntyi... Ja tähän loppu mun ajatus. Mulla ei ole minkäänlaista muistikuvaa, mistä keksin tän ja miten. Olin jo sängyssä, pimeässä ja puoliunessa, kun keksin, että huomenna teen kinuskimokkapaloja! Aamulla heräsin saman ajatuksen kanssa.
Mä rakastan kinuskia!
Mulla on kasapäin vaikka mitä ihania caramel ohjeita odottamassa kokeilemista, nyt voin pyyhkiä yhden yli. Kokeiltu on ja hyväksi todettu! :)
Ensin mietintää aiheutti, miten haluan kinuskini. Ensin ajattelin, että keitän paksun kinuskin ja leivitän sen kerrokseksi pohjan päälle. Mutta koska mun mokkiskuorrute on aika kiinteää ja se pitää levitellä tasaiseksi, kinuski olisi saattanu mennä huonoksi= rumaksi. Eli ei niin.
Sit muistin, että pohjaanhan voi tökkiä reikiä! Sillä siis mennään!
Pohjan ja kuorrutteen tein tällä ohjeella KLIK
Ohje on siis äidiltäni saatu ja se toimii! Paria muutakin olen kokeillut, mutta ne vaan ei maistu samalta, eikä siltä, miltä itseni mielestä mokkikset maistuu.
Kuorrutteeseen tein pienen muutoksen:
Tavallisen vahvan kahvin tilalla käytin vahvaa caramel cappuccinoa, tämä sitä samaista kahvia, mistä mainitsin jo joskus aikaisemmin. Tätä saa LIDListä ja on hyvää!
Näin kuorrute on miedosti kahvilta maistuva ja caramellinen. Ihanaa!
Kinuski:
2dl kuohukermaa
2dl fariinisokeria
Laita molemmat kattilaan ja kiehauta.
Anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia.
Tänä aikana kinuski paksuuntuu sopivaksi.
Mä en laittanut tähän kinuskiin voita, koska kuorrutteessa on, mutta jos haluat, lisää nokare voita ja sekoita se kinuskin joukkoon kun olet ottanut sen hellalta.
Töki coctailtikulla reikiä mokkispohjaan, itse pyöräytin tikkua ihan vähän kun tökkäsin, jotta reiästä tulee vähän isompi= enemmän kinuskia!!
Kaada kinuskia keskelle pohjaa ja levitä lusikalla reunoja kohti, älä kaada kaikkea kerralla, vaan vähän kerrallaan, jotta kaikki ei valu reunoille, tämä kyllä imeytyy, mutta se imeytyy aika hitaasti, koska kinuski on aika paksua, tästä saa kivan ohkasen kerroksen pintaankin. :)
Nosta sitten jääkaappiin useammaksi tunniksi, tai vaikkapa yön yli, jotta kinuski jähmettyy kunnolla ennen kuorrutteen laittamista.
Anna kuorrutteen jähmettyä, leikkaa paloiksi, kutsu kavereita kylään ja herkutelkaa!
Mä itse tykkään omista mokkiksista ilman tilpehöörejä, mutta lapset ja miehet tykkää rösseleistä.
Lisäksi lastenjuhliin idea!
Leikkaa palat kapeiksi ja pitkulaisiksi ja koristele ne minismartiesseilla! :)
Mä rakastan kinuskia!
Mulla on kasapäin vaikka mitä ihania caramel ohjeita odottamassa kokeilemista, nyt voin pyyhkiä yhden yli. Kokeiltu on ja hyväksi todettu! :)
Ensin mietintää aiheutti, miten haluan kinuskini. Ensin ajattelin, että keitän paksun kinuskin ja leivitän sen kerrokseksi pohjan päälle. Mutta koska mun mokkiskuorrute on aika kiinteää ja se pitää levitellä tasaiseksi, kinuski olisi saattanu mennä huonoksi= rumaksi. Eli ei niin.
Sit muistin, että pohjaanhan voi tökkiä reikiä! Sillä siis mennään!
Pohjan ja kuorrutteen tein tällä ohjeella KLIK
Ohje on siis äidiltäni saatu ja se toimii! Paria muutakin olen kokeillut, mutta ne vaan ei maistu samalta, eikä siltä, miltä itseni mielestä mokkikset maistuu.
Kuorrutteeseen tein pienen muutoksen:
Tavallisen vahvan kahvin tilalla käytin vahvaa caramel cappuccinoa, tämä sitä samaista kahvia, mistä mainitsin jo joskus aikaisemmin. Tätä saa LIDListä ja on hyvää!
Näin kuorrute on miedosti kahvilta maistuva ja caramellinen. Ihanaa!
Kinuski:
2dl kuohukermaa
2dl fariinisokeria
Laita molemmat kattilaan ja kiehauta.
Anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia.
Tänä aikana kinuski paksuuntuu sopivaksi.
Mä en laittanut tähän kinuskiin voita, koska kuorrutteessa on, mutta jos haluat, lisää nokare voita ja sekoita se kinuskin joukkoon kun olet ottanut sen hellalta.
Töki coctailtikulla reikiä mokkispohjaan, itse pyöräytin tikkua ihan vähän kun tökkäsin, jotta reiästä tulee vähän isompi= enemmän kinuskia!!
Kaada kinuskia keskelle pohjaa ja levitä lusikalla reunoja kohti, älä kaada kaikkea kerralla, vaan vähän kerrallaan, jotta kaikki ei valu reunoille, tämä kyllä imeytyy, mutta se imeytyy aika hitaasti, koska kinuski on aika paksua, tästä saa kivan ohkasen kerroksen pintaankin. :)
Nosta sitten jääkaappiin useammaksi tunniksi, tai vaikkapa yön yli, jotta kinuski jähmettyy kunnolla ennen kuorrutteen laittamista.
Anna kuorrutteen jähmettyä, leikkaa paloiksi, kutsu kavereita kylään ja herkutelkaa!
Mä itse tykkään omista mokkiksista ilman tilpehöörejä, mutta lapset ja miehet tykkää rösseleistä.
Lisäksi lastenjuhliin idea!
Leikkaa palat kapeiksi ja pitkulaisiksi ja koristele ne minismartiesseilla! :)