Siitä on ainakin kaksi kuukautta jo, kun ostin Puikulani (pulikan). Siis ainakin. Ja ostohetkellä tuumasin, että teenkin seuraavana viikonloppuna karjalanpiirakoita! Enpäs tehnytkään.
Puikula kyllä yritti mua muistuttaa olemassaolostaan aina silloin tällöin ilmestyessään pöydällä tai laatikossa ihan käden ulottuville. Ja sinne se jäi. Ihmettelemään. Loukkaantuneena.
Tosiasia on, että mua jännitti karjalanpiirakoiden teko tosi paljon! Siitä on ainakin 10 vuotta, kun olen moisia viimeksi tehnyt ja sekin oli koulussa opettajan opastuksella. Silloin ne onnistuikin ihan superhyvin ja oli kauniita ja nättejä ja herrrrrkullisia. Opettajan opastuksella siis.
Nyt oli vain minä, taikina ja Puikula. Taikina, jota en ollut tehnyt pitkään aikaan, Puikula, jota en osaa käyttää ja minä, joka ei tiedä karjalanpiirakoiden teosta mitään!
Huhhei!
Puikula ei totellut, eikä kädet. Enkä nyt vieläkään tiedä, miten sitä käytetään, mutta haittaako se, kun piirakoita sain kuitenkin aikaiseksi aika määrän! Ja ihan söpöjäkin ne on, omasta mielestäni. Ja ne maistui ihan taivaallisen ihanilta!
PUUROTÄYTE
2,5dl vettä
3dl puuroriisiä
2tl suolaa
Iso ja reilu lusikallinen voita
1 kananmuna
Kiehauta vesi ja lisää riisit. Sekoittele ja keitä kunnes vesi on imeytynyt.
Lisää maito ja anna porista kypsäksi miedolla lämmöllä noin tunnin.
Lisää suola ja voi ja sekoita.
Nosta jäähtymään.
Kun puuro on viilentynyt vähän kädenlämpöä lämpimämmäksi, sekoita kananmuna sekaan.
Kananmunan voi jättää pois, sen tarkoitus on vain antaa nätti pinta puurotäytteelle paistettaessa, mutta ei ole välttämätön!
RUISKUORI
30-40 piirakkaa
3dl vettä
2dl vehnäjauhoja
noin 4dl ruisjauhoja
1tl suolaa
Mittaa vesi astiaan ja lisää vehnäjauhot.
Sekoita hyvin sekaisin ja desi kerrallaan lisää ruisjauhoja.
Jokaisen desin jälkeen sekoita kunnolla.
Lisää suola jauhojen mukana.
Taikinan tulee olla käsiteltävän kiinteää.
Käytä ruisjauhoja jauhotuksessa!
Itselläni ainakin taikina tykkäsi olla tahmeaa, joten jauhoja sai menemään useamman desin pulikoidessa.
Jaa taikina kahteen osaan ja kieputa molemmista pitkähköt pötkylät.
Leikkaa pötkylät paloiksi, haluamastasi koosta riippuen 30-40 palleroksi.
Itse tein aika pieniä, 36 piirakkaa.
Pyöritä palasista palleroita, kiepauta ruisjauhoissa ja pulikalla kaulitse pyöreiksi.
Laita puurotäytettä pohjan keskelle ja levitä reunoja kohti, jätä pieni reunavara, noin 1cm.
Taittele, painele, muotoile piirakan näköiseksi.
Paista 275 asteessa noin 10 minuuttia.
Voitele sitten voisulalla ja anna jäähtyä hetki ennen nauttimista.
Jos teet isompaa satsia, etkä jaksaisi kaikkia paistella yhdellä kertaa, voit myös pakastaa valmiit, paistamattomat, karjalanpiirakat ja paistaa tarvittaessa.
Tällöin lämpötila on 250 astetta ja noin 20 minuuttia.
Voitele paistetut piirakat voisulalla.
Kyllä oli herkkua! Kaikki piirakat meni kahdessa päivässä, vaikka syöjiä ei kovin montaa ollutkaan! Maistuu muuten oikein mainiosti vielä seuraavanakin päivänä ;)
Päälle reilu sipaisu voita tai munavoita, jos moista malttaa tehdä ja odottaa syömistä!
Mukavaa viikonlopun jatkoa, minä painelen tekemään lisää karjalanpiirakoita! :)
lauantai 29. joulukuuta 2012
maanantai 24. joulukuuta 2012
sunnuntai 23. joulukuuta 2012
Vaahtokarkkeja
Muutama vuosi sitten pääsin työni kautta suklaakoulutukseen erään suomalaisen suklaataiturin opastukseen. Siellä sitten ennen tai jälkeen koulutuksen saimme maistella hänen tekemiään herkkuja. Yksi niistä oli vaahtokarkit! Oli mustikkaa, passionia, turkinpippuria... Ihania! Siis ihan taivaallisia! Tottakai me vähän yritettiin sitä ohjetta kalastella, mutta visusti piti sen salassa. PÖH!
Nyt tuli aika, jolloin vihdoin uskalsin lähteä itse kokeilemaan. Ohjeita aikani ihmeteltyä päädyin tosi simppeliin ohjeeseen. Näissä on liian iso riski mennä pilalle, joten paras pelata varman päälle.
Ohje osottautuikin tosi hyväksi ja toimivaksi, jos vaan ohjeita seuraa, ei voi mennä pilalle! :)
Lisää vaahtokarkkijuttuja tulossa vuoden vaihteen jälkeen, nyt sitten tämä perusohje!
OHJE
3 rkl liivatejauhetta
1dl vettä
5dl sokeria
1½dl vaaleaa siirappia
1tl vaniljasokeria
4rkl vettä
KUORRUTUS
3rkl tomusokeria
3rkl maissijauhoja
Laita liivatejauhe ja vesi isoon kulhoon 10 minuutiksi.
Laita kattilaan sokeri, siirappi, vanilja ja vesi.
Keitä sekoittamatta, kunnes lämpötila on 117 astetta.
Tarkista, ettei mittarin anturi ole pohjassa, eikä liian lähellä sitä.
Kaada kuuma sokeriliuos varovasti liivatteen päälle ja sekoita varovasti.
Vatkaa sitten voimakkaasti sähkövatkaimella noin 7 minuuttia.
Halutessasi voit käyttää jotain aromia, itse laitoin vadelmauutetta mukaan vatkausvaiheessa.
Vaahto kolminkertaistuu, ainakin ja tarttuu muuten joka paikkaan!
Siivilöi noin puolet tomusokeri-maissijauhoseoksesta jonkun astian pohjalle.
Öljytyn lusikan tai lastan avulla kaada ja tasoittele vaahtokarkkimassa.
Siivolöi päälle vähän tomusokeri-maissijauhoseosta ja jätä huoneenlämpöön 4 tunniksi.
Öljytyllä veitsellä leikkaa paloja ja kierittele ne lopuissa jauheissa.
Säilytä kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä.
Säilyy noin viikon.
Itse sanoisin, että parasta tämä on seuraavana ja sitäseuraavana päivänä.
Tällä arvuuttelin naamakirjassa, mitäköhän mahtaisi olla!
Ohje osottautuikin tosi hyväksi ja toimivaksi, jos vaan ohjeita seuraa, ei voi mennä pilalle! :)
Lisää vaahtokarkkijuttuja tulossa vuoden vaihteen jälkeen, nyt sitten tämä perusohje!
OHJE
3 rkl liivatejauhetta
1dl vettä
5dl sokeria
1½dl vaaleaa siirappia
1tl vaniljasokeria
4rkl vettä
KUORRUTUS
3rkl tomusokeria
3rkl maissijauhoja
Laita liivatejauhe ja vesi isoon kulhoon 10 minuutiksi.
Laita kattilaan sokeri, siirappi, vanilja ja vesi.
Keitä sekoittamatta, kunnes lämpötila on 117 astetta.
Tarkista, ettei mittarin anturi ole pohjassa, eikä liian lähellä sitä.
Kaada kuuma sokeriliuos varovasti liivatteen päälle ja sekoita varovasti.
Vatkaa sitten voimakkaasti sähkövatkaimella noin 7 minuuttia.
Halutessasi voit käyttää jotain aromia, itse laitoin vadelmauutetta mukaan vatkausvaiheessa.
Vaahto kolminkertaistuu, ainakin ja tarttuu muuten joka paikkaan!
Siivilöi noin puolet tomusokeri-maissijauhoseoksesta jonkun astian pohjalle.
Öljytyn lusikan tai lastan avulla kaada ja tasoittele vaahtokarkkimassa.
Siivolöi päälle vähän tomusokeri-maissijauhoseosta ja jätä huoneenlämpöön 4 tunniksi.
Öljytyllä veitsellä leikkaa paloja ja kierittele ne lopuissa jauheissa.
Säilytä kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä.
Säilyy noin viikon.
Itse sanoisin, että parasta tämä on seuraavana ja sitäseuraavana päivänä.
Rocky Road Goes to Sahara
Idea näihin syntyi jo useampi vuosi sitten. Ja sinne se jäi.
Päähän. Olen muka niin kiireinen, etten kerkeä kokeilemaan yhtä supernopeeta
juttua! Hävettää ihan. Pöh! Mutta nyt aikani taas pyöriteltyäni tätä päässäni,
päätin, että nyt mä nämä teen, enkä jätä enää ensi vuodelle!
Ideana on, että kaikki on vaaleaa. Saharassa kun ollaan! ;)
Voit siis käyttää mitä vain, kunhan se ei värinsä puolesta hyppää silmille.
Voit siis käyttää mitä vain, kunhan se ei värinsä puolesta hyppää silmille.
OHJE
200g valkosuklaata
1,5-2 palaa maitosuklaata (itse käytin fazerin sinistä)
2,5dl vaaleita vaahtokarkkeja (itselläni valkoisia ja keltaisia)
2,5dl suolattuja pähkinöitä
2,5dl keltaisia kuivattuja hedelmiä (itselläni oli ananasta ja mangoa)
1,5-2 palaa maitosuklaata (itse käytin fazerin sinistä)
2,5dl vaaleita vaahtokarkkeja (itselläni valkoisia ja keltaisia)
2,5dl suolattuja pähkinöitä
2,5dl keltaisia kuivattuja hedelmiä (itselläni oli ananasta ja mangoa)
Sulata suklaat.
Paloittele hedelmät pienemmiksi sekä vaahtokarkit, jos käytät isoja.
Sekoita kaikki keskenään, säästä muutama vaahtis ja pähkinä koristeluun.
Kaada vuokaan, jossa leivinpaperi, ja tasoittele. Koristele.
Paloittele hedelmät pienemmiksi sekä vaahtokarkit, jos käytät isoja.
Sekoita kaikki keskenään, säästä muutama vaahtis ja pähkinä koristeluun.
Kaada vuokaan, jossa leivinpaperi, ja tasoittele. Koristele.
Anna jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin.
Leikkaa paloiksi ja nauti pala Saharaa.
Säilytä jääkaapissa kannellisessa rasiassa.
lauantai 22. joulukuuta 2012
Rocky Road
Monille jo tuttu herkku, toisille ehkä ei.
Nopea tehdä, nopea syödä. Makuvaihtoehtoja on monia ja monia
ja monia.
Mielen mukaan juttuja sekaan ja jähmettymään. Ja nauttimaan!
Mielen mukaan juttuja sekaan ja jähmettymään. Ja nauttimaan!
OHJE
200g suklaata (puolet tummaa ja puolet maito)
1dl kuivattuja hedelmiä, maun mukaan
1dl vaahtokarkkeja pieneksi leikattuna tai minejä
1dl suolattuja pähkinöitä
1dl kuivattuja hedelmiä, maun mukaan
1dl vaahtokarkkeja pieneksi leikattuna tai minejä
1dl suolattuja pähkinöitä
Jos haluat paksumpaa ja suklaisempaa, laita 100g enemmän suklaata ja pienempään astiaan jähmettymään.
Sulata suklaa.
Leikkele hedelmät pienemmiksi palasiksi.
Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Levittele leivinpaperilla vuorattuun vuokaan tasaiseksi ja ripottele halutessasi päälle muutamia vaahtiksia ja pähkinöitä.
Nosta jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi ja leikkaa sitten palasiksi.
Säilytä jääkaapissa kannellisessa rasiassa.
Joulutorttuja
Kerkesinpäs ennen joulua!
Tilanne näytti hetken tosi pahalta. Siis TOSI pahalta. Mutta voitin! Huh!
Yleensähän minä paistelen ensimmäiset tortut jo heti isänpäivän jälkeen, mutta ehei, ei tänä vuonna.
Taikinan tekeminen osottautui mukamas niin vaikeaksi ja työlääksi, että siirsin ja siirsin ja siirsin yhä uudestaan torttujen tekoa. Ja kun sitten vihdoin otin itseäni niskasta ja aloin tehdä, eihän se ollut homma eikä mikään! Mutta mä syytän tätä joka vuotista ennenjouluamasennusta. Kyllä! Aina kaksi tai kolme viikkoa ennen aattoa mä lössähdän ja ihmettelen vaan päivien kulumista saamatta mitään aikaiseksi. Sitten 4 tai 5 päivää ennen aattoa piristyn taas ja saan hoidettua kaiken kunnialla kotiin!
Se siitä tarinoinnista, te ette varmasti jaksa lukea moisia
turhuuksia. Hups!
OHJE
250g voita
250g maitorahkaa
1tl leivinjauhetta
4,5dl vehnäjauhoja
250g maitorahkaa
1tl leivinjauhetta
4,5dl vehnäjauhoja
Nypi voi ja jauhot keskenään.
Lisää rahka ja sekoita nopeasti taikinaksi.
Nosta jääkaappiin vähintään 2 tunniksi jähmettymään.
Lisää rahka ja sekoita nopeasti taikinaksi.
Nosta jääkaappiin vähintään 2 tunniksi jähmettymään.
Taikinan pintaan kannattaa laittaa joko kostea pyyhe tai kelmua, jotta se ei "kovetu".
Vaivaa taikinaa tosihyvin jauhotetulla pöydällä kunnes se
näyttää normaalilta taikinalta.
Kaulitse sitten levyksi ja taita kolmeen osaan, käännä ja kaulitse taas.
Toista niin monta kertaa kuin haluat. Tämä lehtevöittää taikinan.
Kaulitse sitten levyksi ja taita kolmeen osaan, käännä ja kaulitse taas.
Toista niin monta kertaa kuin haluat. Tämä lehtevöittää taikinan.
Leikkaa sitten 2-4 osaan ja kaulitse yksi osa kerrallaan ohueksi levyksi.
Leikkaa neliöitä tai mitä ikinä haluatkaan ja väkerrä torttuja.
Muista laittaa hilloa!
Voitele tortut ennen paistamista kananmunalla.